siyanoz ne demektir - Hasta Sözlük
Yunancada mavi renk anlamına gelen siyanoz sözcüğü, normalden farklı kan renginin deri dışına vurduğu durumlar için kullanılır. Siyanoz başlı başına bir hastalık olmayıp, bazı hastalıklarda ortaya çıkan bir belirtidir. Bazen sağlıklı kişilerde bile birkaç dakika süreyle siyanoz meydana gelir. Doktor, siyanoz belirtisini hastanın yaşını, siyanozun devam ettiği süreyi ve öteki belirtileri göz önüne alarak değerlendirir. Siyanoz olaylarının en yaygını mavi hastalıktır.
Mavi hastalık, kalbi delik doğan çocuklarda görülür. Gerekli tedavi uygulanmazsa siyanoz devam eder. Süreğen akciğer hastalıkları gibi durumlarda ise siyanoz zaman zaman ortaya çıkar. Kanın değişik renkte olmasının nedenini ve siyanozla birlikte ortaya çıkan öteki belirtileri anlayabilmek için, dolaşım sisteminin incelenmesi gerekir.
KANIN NORMAL RENGİ
Çeşitli kimyasal maddeler ve hücreler içeren kanın karmaşık bir yapısı vardır. Kanın kırmızı rengi alyuvarlardan ileri gelir. Bir santimetre küp kanda beş milyon alyuvar bulunur. Alyuvarlar havadaki oksijeni vücut dokularına aktaran hücrelerdir. Dokular bu oksijene enerji üretimi için gereksinme duyarlar. Her alyuvar, oksijen taşıyıcı bir madde olan hemoglobinle doludur. Hemoglobin oksijen bakımından zengin olduğu zaman parlak kırmızı renktedir. Akciğerlerden temiz kanı alan atardamarlar bu renkte olurlar. Hemoglobin oksijeni dokularda bıraktığında kanın rengi mavileşir. Bu nedenle toplardamarlar mavi renkte görünürler.
Derinin ve vücudun normal rengi, kan damarlarının deri dışına vuran kırmızı rengine bağlıdır. Deri pigmentlerinin farklı oluşu deri renklerinin çeşitliliğine yol açar; ancak deri altında dolaşan kan daima kırmızı renktedir. Bu nedenle beyaz, sarı, kahverengi veya siyah derili insanlarda kanın renginden ileri gelen hafif bir kırmızılık görülür. Siyanozda dudaklar, dil, el tırnakları ve gözkapaklarının iç yüzü gibi deri pigmentlerinin en az yoğun olduğu kesimlerde deri mavidir.