papağan hastalığı - Hasta Sözlük
Kuşlardan insanlara geçen mikrobik bir hastalık (psitakoz). Chlamydia psittaci adı verilen bir bakteri türünün yol açtığı papağan hastalığı kuşlardan insanlara geçer. Papağan hastalığı, kuşlardan mikrop kapan insanlarda ateşli zatürre ya da ağır bir grip olarak belirir.
Bir zamanlar virüs olarak tanımlanan Chlamydia psittacinin gerçekte deoksiribonüklaik asit ve ribonükleik asit içeren ancak metabolizması için gerekli enerjiyi üstünde yaşadığı konaktan sağlayan, belirli bir bakteri türü olduğu saptanmıştır.
Hemen hemen kuşların her cinsinde yaşayabilen bu bakteri insanlara genellikle, papağan, güvercin gibi kuşlarla ördek, hindi ve tavuk gibi kümes hayvanlarından geçer. Bu asalağın üstünde yaşadığı kuşlarda ya da kümes hayvanlarımda aşırı bir uyuşukluk görülür; tüyleri kabarır ve karışır. Chlamydia, bazen hayvanın ölümüne sebep olur.
Papağan hastalığı kuşlardan insanlara genellikle solunum yolları aracılığı ile geçer. Daha, önce hastalıklı bir kuşun bulunduğu kapalı bir yerde birkaç dakika bile geçirmek, bu asalağın vücuda girmesine yol açar. Bu nedenle, tavuk çiftliklerinde, evcil hayvanların satıldığı dükkanlarda, ya da hayvanat bahçelerinde çalışanların papağan hastalığına yakalanma ihtimali oldukça fazladır.