kulak ağrısı (otalji) - Hasta Sözlük
Çeşitli nedenlerden ötürü kulakta duyulan ağrı (otalji). Bazı kulak ağrılarının nedeni kolayca saptanabilir. Örneğin cereyanda kalan ya da kulağına yakın bir yere yumruk atılan bir kimsenin kulağı ağrır. Ancak bu gibi durumlarda da kulak ağrısının tahmin edilen nedeniyle yetinmeyip, doktora başvurmak doğru olur.
Kulak ağrısının en yaygın nedeni mikroplanmalardır. Kulağın mikroplanmaya karşı özellikle duyarlı olan üç bölümü vardır. Bunlar, dış kulak kanalı, orta kulak ve şakak kemiğinin mastoid çıkıntısıdır. Kulak kanalının mikroplanmasının meydana getirdiği dış kulak yangısı (otitis externa) da çok rastlanan bir durumdur. Mantar, virüs ya da bakterilerin yol açtığı bu tür mikroplanma, özellikle hasta çenesini oynatırken çok ağrı verir ve ağrının yanısıra kulaktan akıntı gelir. Havlunun ucunu bükerek kulağın içini temizlemek kulak kanalının mikrop kapmasına yol açabilir.
Kulak kendi kendisini temizleyen bir organ olduğundan bu gibi işler gereksiz ve sakıncalıdır. Çünkü aşırı yapıldığı zaman kulağın zedelenmesine yol açar. Dış kulak mikroplanmalarının tedavisi genellikle kolay olmakla birlikte, doktor tarafından yapılması gerekir. Doktor mikrop kapan bölgeyi özel bir aygıtla temizler; kulak damlası verir ya da kulağı ilaçlı bir pamukla tıkar. Banyodan sonra kulağın incitilmeden kurulanmasına dikkat edilmelidir. Mikroplar nemli ortamda yayılacağı için, hastanın denize girmesi de sakıncalıdır.
Dış kulak kanalında oluşan çıbanlar ve diğer mikroplanmalar da kulak ağrısına yol açan nedenlerdir. Bu durum özellikle kulaklarına bilye, kalem, fıstık gibi yabancı maddeler sokan küçük çocuklar arasında yaygındır. Bazen kulağa bir böcek girdiği de olur.