kist ne demektir nasıl geçer - Hasta Sözlük
Akciğer ekinokok kistinde de teşhis röntgen filmleri ve laboratuvar incelemeleri ile sağlanır. Akciğer kisti de irinle dolar ya da patlayarak anafilaksi olaylarına yol açar. Tedavisi ameliyattır. Kist, etrafındaki akciğer dokusundan, ameliyat ile çıkarılır. Beyin ekinokok kisti beyin uru vakalarında görülen belirtilerle ortaya çıkar.
Alt deri kisti (dermoit kist) esnek, çeşitli boyutlarda yuvarlak bir kesedir. Çoğu kez boyun, göğüs, erbezi, apış arası ve yüzde (göz kapakları, gözün dış köşesi) oluşur. Yeri ne olursa olsun daima doğuştan olma bir nitelik taşır. Çoğu kez deri altı dokuda gelişir. Üst derinin kıl ve bezlerle birlikte deri altı dokusunda toplanmasının sonucudur. Kistin az ya da çok kalın bir çeperi vardır. Bu çeper iç taraftan normal derinin yapısına sahip bir katla örtülüdür. Bu katın içinde kıl, yağ bezleri ve ter bezleri bulunur. Kistin içinde, kist çukurunun içini örten deri döküntülerinin ürünlerinden meydana gele sarı bir sıvı bulunur. Tedavi ancak ameliyat ile sağlanır.
Üst deri kisti (epidermoit kist) de doğuştan olma bir kisttir. Embriyo oluşumundaki bir aksaklık nedeni ile üst derinin doku altı tabakasında toplanması sonucu meydana gelir. Üst deri kistinin alt deri kistinden farkı, üst deri kistinde yalnız üst derinin deri altı dokusunda toplanmasıdır. Tedavi usulü ameliyattır.
Yağ dokusu kisti içi çukur, boyutları çeşitli bir kesedir. Büyüklüğü bazen bir güvercin yumurtası kadar olabilir. Yağ dokusu kisti çeşitli vücut bölgelerinin derisinde ya da deri altında bulunur. Bu vücut bölgeleri kıllı deri, apış arası, omuzlar, sırt ve yüzdür. Kist ince bir çeperden meydana gelmiştir. Çeperin içi epitel doku ile örtülüdür. Kistin içinde yumuşak, beyazımsı, yağlı bir sıvı bulunur Bu sıvı epitel dokudan ayrılan boynuzsu hücrelerden meydana gelmiştir. Bu hücreler yağlı tanecikli bir yozlaşma ile yoğun bir sıvıya dönüşürler. Yağlı kistlerin meydana geliş mekanizması henüz kesinlikle bilinmemektedir. Tedavi ameliyata dayanır.