Hızlı Ödem Nasıl Atılır? - Hasta Sözlük
Hızlı Ödem Nasıl Atılır?
Bazı durumlarda vücudunuzda şişkinlik, rahatsızlık hissedebilirsiniz. Böyle bir durum yaşıyorsanız vücudunuzda ödem oluşmuş olabilir. Ödemin genel olarak sağlık açısından bir zararı bulunmuyor. Fakat kalp, karaciğer, böbrek gibi hastalıkların habercisi olabilir. Ödem sorununu ortadan kaldırmak için ödem atmak yoluna gidebilirsiniz. Bunun için birçok farklı ödem atma yolları bulunuyor. Gelin hep birlikte ödem atma nedir, ödem atmak nasıl olur hep birlikte inceleyelim.

Ödem atma kısaca, vücudun su tutması olarak kabul edilir. Fazla su atılamadığında, vücutta birikerek şişkinliğe yol açıyor. Düzenli egzersiz, uyku, bol su, bitki çayları ödemi vücuttan atmanın yolları olarak en çok tercih edilen yöntemlerdir.

ödem atma Nedir?

Vücudun su tutması sonucu ödem oluşur. Vücuttan atılamayan sular eklemlerde kendine yer edinerek, şişkinliğe yol açarlar. Bu şişkinliğin vücuttan atılması ödem atma olarak tarif ediliyor.
- Hareketsiz yaşam alışkanlığı,
- Aşırı tuz tüketimi,
- Beslenme düzeni,
- Hava değişimi,
- Aşırı kilo,
- Kadınların regl dönemleri,
- Varisler,
- Kalp yetmezliği, böbrek hastalıkları, karaciğer hastalıkları,
- Kortizon, romatizma, hormon, kalsiyum kanal broker ilaçları ödeme yol açan etkenlerdir. Bu etkenlere bağlı olarak oluşan ödemi vücuttan atma işlemi ödem atmadır. Bunun için

Ödem Atmak Ne Demek?

Vücudunda şişkinlik oluşanlar, ödem atma ne demek merak edebilirler. Öncelikli olarak ödemi, kilo alımıyla karıştırmamanız gerekiyor. Elinizle ayak, bilek, bacak gibi eklem bölgelerine bastırın. Derideki çökme uzun süre kalıyorsa, vücudunuzda ödem var demektir. Ayrıca çoraplarınızın bacak ve bileklerde yaptığı çukurlaşma ödemin habercisidir. Vücuttaki şişkinliği, yani fazla suyu atma işlemine ödem atmak deniliyor.

Ödem Atma Nasıl Olur?

Bazı alışkanlıkların değiştirilmesi ödem atmanın yolu olarak ilk adımdır. Doğru beslenme ve hareketli yaşam alışkanlığı geliştirmek ödem önleyici yöntemlerdir. Birçok farklı ödem atma yöntemleri bulunuyor.
- İdrar sökücü ilaçlar,
- Bitkisel çaylar,
- Bol su,
- Düzenli egzersiz, uyku,
- Prebiyotik besinler ödem atmanın en etkili yolu olarak atmanız gereken adımlardır. Bu yöntemleri kullanarak vücudunuzdaki ödemi atabilirsiniz. Aynı zamanda ödem oluşmasını engellemiş olursunuz.

Hızlı Ödem Nasıl Atılır?

Yoğun iş trafiği altında çalışanlar hızlı ödem nasıl atılır çok merak ediyorlar. Ödem yaşam kalitesini de düşürdüğü için hemen ödem atma yolunu öğrenmek istiyorlar. Hızlı ödem atmak istiyorsanız öncelikle stres ve aşırı tuzdan uzak duracaksınız. Metabolizmanıza bağlı olarak bol su içeceksiniz.

Gün içinde hazırlayacağınız ödem atma tarifleri bulunuyor. Yeşil çay ve maydanoz suyu ödem atmanın en hızlı yolu olarak biliniyor. Günde bir fincan yeşil çay içebilirsiniz. Öğün aralarında probiyotik yoğurt, kefir tüketebilirsiniz.

Doktorunuza danışmadan ve hızlı şekilde ödem atmak için ilaç ve bitki çayları kullanmayın. Öncelikli olarak doktora görünmenizde yarar vardır. Doktor kontrolüyle birlikte vücuttan ödem atma işlemine devam edebilirsiniz.

Ödem Atmanın Faydaları

Vücudunuzda şişkinlik, ödem belirtilerinin görülmesi demek vücudunuzda 4-5 litre fazla suyun birikmesi demektir. Ödem atma;
- Vücuttaki fazla suyun atılmasını sağlıyor.
- Kalp, karaciğer, akciğer, böbrek hastalıklarının habercisi olduğu için erken önlem almayı sağlıyor.
- Vücuttaki organlara olan baskıyı azaltıyor.
- Kişinin yaşam kalitesini, kendine olan güvenini yükseltiyor.
- Tansiyonu dengelemeye yararlıdır.
- Kadınlarda regl ve hamilelik dönemlerinin rahat geçmesini sağlar.

Ödem Atmak Neden Önemli

Ödem kadınlarda daha çok görülmesine rağmen hemen hemen herkesin az veya çok karşılaştığı bir durumdur. Vücut ağırlığının artması, yüzük/ayakkabının sıkması, çorapların iz bırakması, yüzün şişmesi, kollarda ve bacaklarda gerginlik ödemin belirtileri arasındadır.

Yaşanan bu belirtiler günlük hayatı etkilediği gibi yaşam kalitesini de düşürüyor. Öncelikli olarak kişide psikolojik bir rahatsızlık veriyor. Bununla birlikte sağlık problemleri ortaya çıkabiliyor. Küçük kan damarlarından diğer dokulara sıvı sızdığında ödem oluşabiliyor. Sıvı birikmesi sonucunda dokular şişiyor. Dokuların rahatlaması için bu sıvıların vücuttan atılması gerekiyor. İşte bu nedenle vücuttan ödemi atmak önemlidir.

Ödem Atmak İçin Evde Ne Yapılır?

Ödem atmak için evde ödem atma çeşitli yolları bulunuyor. Pratik ve kolayca hazırlayabileceğiniz ödem atma çayları ve çorbaları bulunuyor. Bu besinlere ek olarak ödem atma egzersizleri yapabilirsiniz. Ödem yapıcı besin ve hazır yiyeceklerden uzak durmalısınız.

Vücudunuzdaki ödemi atmak için bütün yöntemleri aynı anda kullanmaya kalkmayın. Bilinçsiz şekilde yapılan hareketler, tüketilen tarifler yarardan çok zarar getirebilir. Verilen tarifler ve yöntemler genel anlamdadır. Herhangi bir alerjiniz, hastalık geçmişiniz bulunuyorsa doktor bilgisi olmadan ödem atma hareketleri yapmayın.

Ödem Atma Egzersizleri

Ödem atmanın en etkili yollarından biri düzenli yapacağınız egzersiz hareketleridir. Uzun süre hareketsiz kalmak ödeme davetiye çıkarıyor. Bunu önlemek için masa başı iş yapıyor olsanız bile saatte bir basit egzersiz hareketleri yapabilirsiniz.
1- Yürüyüş; ödem atmak ve yağ yakmak için yürüyüş gibisi yoktur. Yürüme, yeme-içme gibi hayatınızın bir rutini olmalıdır. Belirli bir tempoda en az 30 dakika yürüyüş ödem atmak ve zayıflamak için size iyi gelecektir. Kapalı ortamda ve masa başı iş yapıyorsanız, en azından fırsat buldukça ayağa kalkıp, koridorda, oda içinde yürüyüş yapabilirsiniz.

Kadınlarda hamilelik döneminde ödem büyük sorun oluşturuyor. Hamilelik döneminde bile yürüyüşten vazgeçmemelisiniz. Doktor kontrolünde hafif tempoda yürüyüşler yapabilirsiniz. Hem bebeğin gelişimine katkıda bulunursunuz hem de ödem oluşumunu önlemiş olursunuz.

2- Ayak Egzersizleri; Ayakta oluşan ödemler büyük rahatsızlık verebiliyor. Basit ve ama etkili yöntemlerle bu bölgede su birikimini önleyip, dışarı atılmasını sağlayabilirsiniz.
- Sandalyeye dik vaziyette oturun. Ayak uçlarınız yerde olacak şekilde topuklarınıza yukarı kaldırın. Parmak uçları yerle teması kesilmeyecek şekilde geri indirin. Bu hareketi 15 tekrardan 5 set halinde yapıyorsunuz. Her set arası 10 saniye derin nefes alma-verme egzersizi yapabilirsiniz. Bu uygulamayı evde veya işyerinde rahatlıkla yapabilirsiniz.
- Oturur vaziyette, bir ayağınızı diğer bacağınızın üzerine tabanı size dönük vaziyette koyun. Yumuşak hareketlerle ayağınızı bileğinden oynatarak çevirme hareketi yapın. Dairesel hareketler çizdikten sonra, aynı hareketi öbür ayağınızla yapın. Bu hareket için set ve sayı sınırlaması bulunmuyor. Ayağınızı rahat hissedene kadar tekrarlayabilirsiniz.
- Ankle pump; Ayak bileği pompalamak demektir. Oturduğunuz veya yattığınız yerden ayakları bileklerden pompalar gibi hareket ettiriyorsunuz. İsterseniz yattığınız yerden topuklar yerde, parmak uçları havaya bakar vaziyette durabilirsiniz. Bu pozisyonda topuklar sabit, parmak uçlarını ileri-geri hareketleri yapıyorsunuz. Bu hareketleri 2 saatte bir 5'er dakika yapmanız yeterlidir.
- Yerinde say; Bacaklarınızı omuz genişliğinde açın. Yerinizden hareket etmeden koşuyormuş gibi yapıyorsunuz.

3- Bacak Egzersizleri;
- Basamak inip-çıkma; Fazla yüksek olmayan bir basamak veya kalın bir kitap üzerine çıkın. Topuklarınız boşta olacak şekilde durun. Bir yere destek alarak tutunun. Topuklarınızı aşağı-yukarı hareket ettirin. Hareketleri yaparken arka bacak kaslarınızı hafifçe kasmayı unutmayın. 15 hareketten 5 set yapabilirsiniz.
- Bacak esnetme; Bir ayağınızı adım atar gibi öne atın. Öne doğru eğilerek arka bacağınızı esnetin. Esnetmeden sonra arka bacağınızın topuğunu havaya kaldırıp, indirin. Bu hareketi öbür bacağınızla da yapıyorsunuz. 10 tekrardan 5 set yapabilirsiniz.
- Alt bacak masajı; Üç aşamadan oluşuyor. Sırt destekli bir sandalyeye, sırtınızı yaslayarak dik vaziyette oturun. Bir ayağınızı, diğer bacağınızın üzerine koyun. Sadece ayak bileği diğer bacağın üzerinde olmalıdır. İki elinizle bacak üzerine koyduğunuz ayağınızın bilek kısmını kavrayın. Toz sıyırıyor gibi yukarı doğru sıvazlayın. Bilek kısmından bu sefer bez sıkar gibi iki elinizle sıkarak dize doğru ilerleyin. Tekrar bilek kısmına gelin. Baş parmağınızla ayak bileğinden başlayarak dize kadar baskılar uygulayarak ilerleyin.

4- Kol Egzersizleri; Her yarım saatte bir kollarınızı birbirine paralel olacak şekilde yukarı doğru kaldırın. 60 saniye boyunca bilekten daireler çizin. Kollarınızı yere paralel olacak şekilde yanlara uzatın. Omuzlarınız sabit kalacak şekilde kollarınızla daireler çizin.

Ödem Atmak İçin Ne İçilmeli?

Vücudundaki şişkinliği atmak isteyenler ne ödem attırır arayışı içine giriyorlar. Öncelikli olarak ödem atmak için su içmeyi ihmal etmemelisiniz. Vücut kitle endeksinize göre günde ortalama 2-2,5 litre su tüketmelisiniz. Ödemi atacağım diyerekten fazla su içmeye kalkmayın. Bu sefer organlarınıza aşırı yük bindirmiş olursunuz. Bu dikkati ödem atıcı bitki çaylarında da uygulamalısınız.

Sabahları kalktığınızda vücudunuzdaki ödem atmak için limonlu su içebilirsiniz. Gün içerisinde iki fincanı geçmemek şartıyla yeşil çay içebilirsiniz. Öğle veya akşam yemeklerinde özel olarak hazırlayacağınız çorbalardan içebilirsiniz.

Ödem Atma Suyu Nasıl Hazırlanır?

Vücudunuzdaki şişkinliği atmak istiyorsanız ödem atma suyu hazırlayabilirsiniz. Hazırlayacağınız bu suyla ödem atma detoksu yapabilirsiniz. Bunun için gerekli olan malzemeleri sıralayalım;
- 1 adet limon
- 1/2 adet yeşil elma
- 10 dal maydanoz
- 1 adet ceviz büyüklüğünde taze zencefil
- 1 adet salatalık
- 1 litre su

Bir litre suyun içine limon, elma ve salatalığı kabuklarıyla dilimleyip atıyorsunuz. Maydanozu saplarıyla birlikte ekliyorsunuz. Zencefilin kabuğunu soyup, küçük parçalara keserek atıyorsunuz. Bu karışımı akşamdan yapıp, dolapta bekletiyorsunuz. Ertesi gün boyunca birer bardak içerek karışımı tüketiyorsunuz. Bu karışımla birlikte gün boyunca 1,5 litre su tüketmeyi unutmuyorsunuz. Toplamda gün içinde 2,5 litre sıvı tüketmiş olacaksınız.

Yeşil detoks olarak adlandırılan anında ödem atma etkisi bulunan başka bir suyun nasıl hazırlandığını size gösterelim. Bu suyu hazırlamada; 1'er adet kivi, salatalık, yeşil elma, 4-5 yaprak taze nane, 1 çay bardağı su gerekiyor. Su yerine isterseniz maden suyu kullanabilirsiniz.

Kivinin kabuğunu soyuyorsunuz. Elma ve salatalığı soymadan doğruyorsunuz. Bütün malzemeleri blendere doldurun. Blenderi birkaç dakika çalıştırın. Küçük parça kalmadığından emin olun. Karışımı bir bardağa boşaltıp içebilirsiniz. Bu karışımı da sabah aç karnına kahvaltıdan önce tüketiyorsunuz.

Düşük tansiyon probleminiz bulunmuyorsa pancar suyu detoksunu deneyebilirsiniz. Bunun için; 1 adet orta boy pancar, 6-7 yaprak ıspanak, 5-6 dal maydanoz, 1 adet yeşil elma, 1 limon gerekiyor. Limon haricinde bütün malzemeyi katı meyve sıkacağından geçirin. Karışıma limonun suyunu ekleyin. Sabah kahvaltıdan önce aç karnına içebilirsiniz.

Sporcuların vücudu arındırmak için hazırladıkları ve düzenli olarak tükettikleri "ödem atıcı smoothie" hazırlamak isteyebilirsiniz. Önce malzemeleri sayalım;
- 1 su bardağı ıspanak
- 1 armut
- 5 adet çiğ badem
- 2 yemek kaşığı tepeleme yulaf ezmesi
- 1'er çay kaşığı tarçın, toz zencefil
- 1 çay bardağı laktozsuz süt
- 1 çay bardağı su

Bütün malzemeleri blenderde karıştırıyorsunuz. Yoğurt kıvamına gelinceye kadar karıştırın. Bu karışımı sabah veya öğle öğünü olarak tüketebilirsiniz.

Ödem Atmak İçin Maydanoz Suyu Nasıl Hazırlanır?

Ödem atmada maydanoz en çok kullanılan bitkidir. Vücudunuzdaki ödem atmak için maydanoz suyu en çok tatbik edilen yöntemlerden biridir. Maydanoz ve suyunun ödem atıcı, vücuttaki şişkinliği azaltıcı etkisi bulunuyor. Vücudunuzda ödem oluştuğunda hazırlayacağınız ödem atmak için maydanoz suyu ile şişkinliği üzerinizden atabilirsiniz.

Maydanoz suyunu iki şekilde hazırlayabiliyorsunuz. Birinci yöntemde; 1 litre kaynayan suya bir bağ maydanoz atın. 3-5 dakika demlenmesini bekleyin. Damak zevkinize göre içine yarım limonun suyunu sıkabilirsiniz. İsterseniz sıcak, ılık, soğuk olarak tüketebilirsiniz. Yalnız aşırı maydanoz suyu tüketimi su kaybına yol açmaktadır. Bu nedenle günde iki bardaktan fazla tüketmeyiniz.

İkinci yöntemde; Yarım demet maydanozu iyice temizleyip, saplarıyla birlikte blendere atıyorsunuz. 1 dakika boyunca blenderi çalıştırın. Bu süre sonunda blendere bir su bardağı su ekleyin. Blenderi çalıştırın. Maydanozlar ufak parçalara ayrıldığında, su yemyeşil köpüklü hal aldığında çalıştırmayı durdurun. Bir bardağa boşaltın. İçine yarım limonun suyunu sıkın. Bu karışımı detoks niyetine günde iki defa yapabilirsiniz.

Meyve ve sebzelerden en yüksek verimi alabilmek için çiğ tüketmek en doğrusudur. Bu nedenle çiğ maydanoz suyuna karşı herhangi ön yargınız, alerjiniz bulunmuyorsa ikinci yöntemi denemenizi tavsiye ederiz.

Ödem Atmak İçin Maydanoz Suyu Nasıl İçilir?

Vücudunuzdaki şişkinlikten ve ödemden şikayetçiyseniz hızlı ödem atma yolları olarak maydanoz suyu en idealidir. Her sabah kalktığınızda blenderde taze olarak hazırladığınız ve içine limon suyu eklediğiniz maydanoz suyunu içebilirsiniz. Maydanoz suyunu aç karnına içiyorsunuz.

Maydanoz suyu tansiyonu düşürdüğü için düşük tansiyon riskiniz bulunuyorsa doktor izni ve kontrolü olmadan kullanmayınız.

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu'nun ödem atmak için maydanoz kürü bulunuyor. Cildinizi tazelemek, vücudunuzu arındırmak için bu kürü hazırlayıp, kullanabilirsiniz. 16 adet maydanozu saplarıyla birlikte elinizle biraz parçalayıp blendere atın. Yarım limonun suyunu ekleyin. Üzerlerine yarım bardak su dökün. Maydanozlar küçük parçalara ayrılıp, yemyeşil bir hal alıncaya kadar çalıştırın.

Kürü, kahvaltıdan 10 dakika önce aç karnına içiyorsunuz. 15 gün boyunca her sabah ödem atma kürü uyguluyorsunuz. Uygulamaya bir hafta ara veriyorsunuz. Haftanın sonunda bir 15 gün daha küre devam ediyorsunuz. 15 günün sonunda kürü sonlandırıyorsunuz.

5-6 ay sonra vücut durumunuzu kontrol ediniz. Şişkinlik ve ödem probleminiz bulunuyorsa aynı şekilde kürü tekrar uygulayabilirsiniz.

Ödem Atmak İçin Hangi Çay İçilir?

Ödem atmada etkili olan bitki çayları şöyle sayabiliriz;
- Yeşil çay
- Maydanoz suyu (kaynatılmış)
- Kiraz sapı çayı
- Mısır püskülü çayı
- Elmalı

Ödem ile ilgili görseller:
görsel

görsel


hastasozluk.com