yeni doğmuş bebeğin gazını çıkartmak - Hasta Sözlük
yeni doğmuş bebeğin gazını çıkartmak

Ebeveynlik konusunda yeniyseniz, bir bebeğin nasıl gazının çıkartılacağını veya en başta neden yapılması gerektiğini merak ediyor olabilirsiniz. Pek çok insanın fark etmediği bir şey de, bir bebeğin gazını çıkartmanın, ilk kez biberonla beslenmeye başlandığı anda yakalanan bir “Batı Kültürü” olgusudur. Biberon emziklerinden gelen süt veya mama anne sütünden daha hızlı akar, bu nedenle bebek biberonun emilmesi arasında bir yudum hava alma eğilimi gösterebilir.
Bebeğiniz emmeyi iyi anlarsa gaz çıkarma ihtiyacı biberonla beslenmeye göre daha azdır.

Ayrıca, emen bebeğin davranışları, biberon kullanan bebeklere göre daha yavaş, ritmik bir şekildedir. Bu, doktorların ve pediatristlerin emzirmeyi önermelerinin pek çok nedeninden sadece bir tanesidir, ancak emziremeyen veya onun yerine mama kullanmayı tercih eden kadınlar için bebeğin gazının çıkartılması gerekecektir.

Neden bebeğin gazını çıkartıyoruz?
Gaz çıkartma tekniği kullanıldığında süt akışını daha iyi kontrol edebilirsiniz. Çünkü bu, bebeğin büyük yudumlar halinde hava alma olasılığını azaltır. Gaz çıkartma aynı zamanda beslenme sürecini yavaşlatır ve bir bebeğin tek bir beslenmede çok fazla süt aldığı "tükürüklerin" yönetilmesine yardımcı olabilir. Bu, yetişkin bir insanın oturup havaya çıkmadan veya ağız dolusu mola vermeden büyük bir tabak yemeği kürekle indirmesi ile aynı olacaktır. Bunu özellikle yeni doğmuş bir bebek için yapmak zordur. Açıkça belirtmek gerekirse, anne sütüyle beslenen bebekler bile ara sıra geğirtilmelidir. Bebeği 45 derece veya daha fazla açıyla beslemek, optimum beslenme için en iyisidir. Bebeğinizin meme ucunuza iyi tutunmasını sağlaıyn. Bazı anneler, bebeğin memeden sarkmasına izin vermek yerine bebeği vücutlarının etrafına sararlar.

Bebeğin gazının çıkartılması gerektiğini gösteren işaretler
Bebeğiniz geğirme zamanı geldiğinde size sinyal verecektir, böylece bunu yapmak için her dakika durmanıza gerek kalmaz. Bebek nefes almakta zorlanır gibi rahatsızlık veya yüz ifadelerine girecektir. Bebek kıvranmaya başlayabilir veya "ağrılı" bir yüz yapabilir. Bazen bebeğinizin geğirmesine hiç gerek kalmayabilir. Her beslenme sırasında veya sonrasında bebeğinizin gazını çıkartmayı başaramazsanız kendinizi başarısız hissetmek zorunda değilsiniz. Bu büyük ölçüde bebeğin ne kadar rahat ve mutlu olduğuna ve bebeğin ne kadar hızlı beslendiğine bağlıdır. Bebek sabit ve rahatsa geğirme ihtiyacı gerçekleşmeyebilir.

Bebeğin gazı hangi pozisyonda en kolay çıkartılır

Her bebek farklıdır, bu nedenle bebeğiniz için en iyi yolu öğrenmek için biraz pratik yapmanız gerekebilir. Bazı insanlar bir bebeği nazikçe okşayarak sırtına vurmaya çalışır, bu yatıştırıcı olabilir, ancak belki de bir bebeği geğirmenin bu kolay yollarından bazıları kadar etkili değildir:

• Bebeği tek bacak üzerinden asın:
Bacaklarınızı çapraz tutun ve bebeğin karnını çok nazikçe itmesi için uyluğunuzun üzerine yayın. Bebeğin başının bir elinizle desteklendiğinden emin olun, diğer elinizle de bebeğin sırtını ovuşturun veya hafifçe vurun ve gazın çıkmasına izin verin.


• Omuzda gaz çıkartma:
Bebeği omzunuzun üzerinden sarmak en yaygın yöntemlerden biridir. Siz bebeğin sırtına hafifçe vururken omzunuz bebeğin karnına hafifçe bastırmalıdır. Bir kolunu bebeğin kolunun altında tutarken diğer kolunu tutarak bebeğin kendini güvende hissettiğinden emin olun.

• Oturarak gaz çıkartmak:
Profesyonel bebek bakıcıları, avucunuzun topuğunu bebeğin karnına doğru hafifçe bastırırken bir bebeği kucağına oturtma yöntemini kullanır. Boyun ve baş aşınmasını tuttuğunuzdan emin olun, böylece her yerde dalgalanmaz. Bebeğin sırtını ovuştururken bebeği öne doğru eğebilirsiniz.

• Taraf değiştirin:
Bazı bebekler pozisyon değiştirirken gaz çıkarır, bu yüzden bebeği yere yatırmayı ve nazikçe kendinize doğru çekmeyi deneyin ve sonra havanın karnından yükselmesine izin vermek için yavaşça aşağı geri dönün.

Bebeğin gazını çıkartmak herhangi bir uzmanlık veya ders gerektirmez. Sadece pratik yapmak ve bebeğinizi tanımak gerekir.