Yaşlı İnsanlarda Yaygın Sağlık Sorunları - Hasta Sözlük
Yaşlı İnsanlarda Yaygın Sağlık Sorunları

Yaşlanmak, üst düzey refah zorluklarını beraberinde getirebilir. Bu normal, bitmeyen koşulları izleyerek, yaşlandıkça rahatsızlıklarla savaşmanın bir yolunu bulabilirsiniz.

Bugün dünya üzerindeki bireyler, diğer zamanlardan daha uzun yaşamayı umabilirler. 65'e ulaştığınızda, veriler, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre, genel olarak 19.3 yıl daha yaşayabileceğinizi ön görmektedirler. Bazıları için, bu noktada, bu yaşta yaşam, sağlıklı kalmak için kronik koşulları dikkatli bir şekilde denetlemeyi içerir.

Sigarayı bırakmak ve forma girmek gibi sağlam bir yaşam tarzı seçimleri yapmak, üst düzey sağlık tehlikelerinden uzak durmanızı sağlayabilir. Bununla birlikte, ayrıca fiziksel olarak dinamik olmalı ve sağlıklı bir beslenme rutinine bağlı kalmalısınız.

Ayrıca, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre, sağlıklarının harika veya şaşırtıcı olduğunu belirten 65 yaş üstü bireylerin yüzde 41'i arasında olabilirsiniz.

1.) Artrit
Eklem iltihabı, büyük olasılıkla 65 yaş veya daha az bir oran da olsa 40’lı yaşlardan sonra kişinin mücadele ettiği ana sorunlardan bir tanesidir. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, bu hastalığın 65 yaşın üzerindeki tüm yetişkinlerin yüzde 49.7'sini etkilediğini ve bazı yaşlılar için acıya neden olabileceğini ve kişisel memnuniyeti azaltabileceğini söylüyor.

2.) Koroner hastalık
Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre, koroner hastalık 2020 yılında 689.722 ölüme sebep olan 65 yaş üstü yetişkinlerin ana düşmanı olmaya devam ediyor. Koroner hastalık, sabit bir durum olarak erkeklerin yüzde 37'sini ve 65 yaş ve üzeri yerleşik kadınların yüzde 26'sını etkiliyor. Bireyler yaşlandıkça, inme veya koroner hastalık oluşturma olasılığını artıran hipertansiyon ve yüksek kolesterol gibi risk faktörleriyle aşamalı olarak yaşarlar.

3.) Kanser
Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerinin belirttiği gibi, 2020 yılında 613.885 ölümle kanser, 65 yaş üstü bireyler arasındaki ölümlerin en büyük nedenlerinden biridir. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri aynı şekilde 65 yaş üstü erkeklerin yüzde 28'inin ve kadınların yüzde 21'inin malign büyüme ile yaşadığını bildiriyor.

4.) Alzheimer Hastalığı
Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre Alzheimer hastalığı, 2020 yılında 65 yaş üstü bireylerin 112.604 tanesinde görüldüğünü belirtiyordu. Alzheimer Derneği, 65 yaş ve üzerindeki her dokuz kişiden birinin (yaklaşık yüzde 11) Alzheimer hastalığına sahip olduğunu bildiriyor, ancak sonuç test edildiğinden, bu kronik durumla yaşayan bireylerin sayısının tam olarak anlaşılması zor. Her halükarda, doktorlar, zihinsel zayıflamanın, güvenlik ve öz bakım sorunlarından evde veya özel bir ofiste aşırı düşünmeye kadar, yaşlıların refahını önemli ölçüde etkilediğinin farkındadır.