varis nedir, tedavi yöntemleri nelerdir? - Hasta Sözlük
varis nedir, tedavi yöntemleri nelerdir, varis denilince ilk akla gelen şey damarlarda meydana gelen şişlikler ve morluklardır. günümüzde fazla ayakta kalmayı gerektiren meslekler haricinde kadınlarımızın da ortak problemidir. ağrılarla ve şişliklerle kendini gösteren varisler kimi zaman uykudan uyandıran kramplarla, ağrıyla ortaya çıkar.
varisin büyüklük derecesine göre tedavi yöntemleri değişmektedir. bazı kişilerde görsel anlamda sorun yaratırken, kimi kişilerde de ağrı, şişlikler gece krampları ile kendini göstermektedir. varis aslında bir nevi de kılcal damar sorunudur. nasıl hassas ciltli kişilerde kılcal damar çatlaması görülürken, bazı kişilerde ise kılcal damar problemi bacaklarda varis şeklinde ortaya çıkar.
kılcal damar çatlamalarının günümüzde neden kaynaklandığı pek bilinmese de at kestanesi bitkisinin genişleyen kılcal damarları büzüştürüp kanamayı azalttığı bu sayede varis ağrılarının azaldığı ve kılcal damar görünümünün düzenli kullanımda azaldığı gözlenmiştir.

varisin belirtileri nelerdir?
varisler damarlardaki genişlemenin boyutuna göre belirtiler vermektedir. sadece bacaklardaki görüntüyü bozarak can sıkıcı bir hal alan damar genişlemesi haricinde, ileri boyutta olup ta ağrı, sızı, kramp yapıp sosyal hayatı kötü etkileyen durumlarda belirtiler arasındadır. belli başlı olarak varis oluşumunun belirtileri şöyledir:
• bacaklarda ağrı, sızı
• bacak damarlarında görülen mavi ve mor arası şişlikler
• bacaklarda oluşan ağrı hissi
• bacaklarda oluşan uyuşukluk
• karıncalanma hissi
• kaşınma
bu şekilde belirtileri olan varisli damarların zamanında tedavisinin yapılması gerekmektedir. zira toplardamarlarda oluşan venöz yetersizliği hastanın ilerleyen yıllarında farklı ve daha ciddi sağlık sorunları yaşamasına zemin oluşturabilir.

varisten korunmak i̇çin neler yapılmalıdır?
• uzun süre ayakta kalmak : uzun süreli ayakta kalmayı gerektiren bir meslek sahibiyseniz eğer 15 20 dakika sabit değil de ufak egzersizler yaparak hareketsiz kalmamaya özen gösterin.
• kan dolaşımını arttırmak: bu nasıl olur? vücudumuzdaki kan dolaşımını harekete geçirmenin en kolay yolu yürüyüş yapmaktır. günde 30 dakika düzenli yürüyüş hem kilo vermenize, hem de kan dolaşımınızı harekete geçirerek varis oluşumunu, var olan varislerinizin de ağrılarının azalmasına neden olacaktır.
• bitkisel tedavi: küçük çaplı varisler için iyi bir tedavi yöntemidir. at kestanesi kürü varislerinize iyi gelecektir. hemen hemen her aktarda bulunabilecek bir bitki olan at kestanesini saf zeytinyağıyla harmanlayıp bekleterek bu kürü elde edebilirsiniz.
• varis çorapları: genelde ülkemizde çok fazla tercih edilmeyen bir yöntemdir. varis çorapları kadınlarımız tarafından pek kullanılmamaktadır. ama düzenli kullanıldığında varis ağrılarına iyi geldiği, kişiyi rahatlattığı gözlemlenmiştir.

varisler sorun oluşturur mu?
varisli damarların belirgin hale gelmesi ve aynı zamanda kabarık görünüm oluşturması kişiyi görsel olarak rahatsız edebilir. bacaklarda ağrı ve kramplar oluşabilir.

i̇leri boyutlarda varis tedavisi
eğer ki varisleriniz sadece görsel anlamda sorun teşkil etmiyorsa ve yukarıda saydığımız aktiviteleri yapıyor ve yine de ağrı ve kramplarınız dayanılmaz oluyorsa kalp damar cerrahıyla iletişim kurmanız sağlıklı olacaktır. varis tedavisinde en temel yöntem elbette ki varisli damarın çıkarılması işlemidir. klasik olan bir yöntem olmakla beraber sağlıklı sonuç verende bir yöntemdir. i̇yileşme süreci biraz uzun olabilse de varisin tamamen yok olmasını sağlar.
varis tedavisinde kullanılan bir diğer yöntemse damarın içine verilen köpük yöntemidir. fakat bu yöntemde varisli damarların yeniden oluşma ihtimali oldukça yüksektir. lazer dalgalarıyla yapılan varis tedavisinde varisli damarın içine kateter yerleştirilir. lazer ışınlarının yardımıyla varisli damarı yakılma işlemi tamamlanır. bu şekilde uygulanan tedavi yönteminde hasta aynı gün evine dönebilir ve günlük aktivitelerine devam edebilir. lokal anestezi verilerek uygulanan tedavide iyileşme süreci seri olur.