Ultrasonlar Hakkında Her Şey - Hasta Sözlük
Ultrasonlar Hakkında Her Şey

Ultrason nedir?
Hamileyseniz, muhtemelen bir noktada ultrasonunuz olacak. Ultrasonların ne olduğunu, neden gerekli olduklarını ve nasıl hissettiklerini öğrenmek için okumaya devam edin.
Ultrasonlar, doktorların iç fetal ve maternal yapıları görmesine yardımcı olan ses dalgası resimleridir. Ultrason probu, annenin karnını veya vajinasını tarar. Dönüştürücü, geri yankılanan ve bir video ekranında resme dönüştürülen yüksek frekanslı ses dalgalarını iletir. Bu resim rahim içindeki cenini göstermektedir. Çoğu zaman, ebeveynlere saklamaları için ultrasonun bir çıktısı verilir.

Altı haftalık gebelikte bebeğin kalp atışını görmek mümkündür. Birçok anne-baba için, 20 hafta sonra verilen bir ultrasonun bazen bebeğin cinsiyetini belirleyebilmesi ek bir avantajdır. Ancak bazı durumlarda bebeğin cinsel organını görmek mümkün değildir ve ebeveynler tahmin yürütmeye devam eder.

Ultrasonlar genellikle aşağıdaki nedenlerle istenir:

Bebeğin doğum tarihini belirlemek için: Hamileliğin erken döneminde ultrason, gereksiz müdahaleleri önleyerek hamileliğin doğru bir şekilde tarihlendirilmesine yardımcı olur. Gebeliklerin yaklaşık yüzde 30'unda doğum tarihi net olarak belirlenemiyor. Bu amaçla olarak, 20 haftadan önce ultrason taraması yapılmalıdır; genellikle 12 ila 16 hafta arasında planlanır.
Fetal anormallikleri tanımlamak için: Doktorun bebeğin gelişmekte olan vücudunu ayrıntılı olarak görmesine izin verdiği için, fetal anormalliklerin saptanmasında ultrason anahtarıdır. Anatomi taraması genellikle 18 ila 22. haftada yapılır.

Bebeğin pozisyonunu ve büyüklüğünü belirlemek için: Gebeliğin sonuna doğru, bir ultrason ile doktor bir bebeği makat pozisyonda görebilir ve bebeğin annenin pelvik boşluğuna sığamayacak kadar büyük olup olmadığını belirleyebilir.

Çoğul gebelikleri tespit etmek için: Taramalar, çoğul gebeliklerin doğrulanmasına ve bebeklerin büyümesi ve sağlığının değerlendirilmesine yardımcı olur.

Koryonik villus örneklemesi veya amniyosentez yapmak veya göbek kordonundan kan örneği almak için: Bir ultrason, doktorun kateter veya iğne yerleştirmek için en güvenli yeri belirlemesine izin vererek belirli genetik test prosedürlerinin korunmasına yardımcı olur.
Kanama veya ağrı gibi gebelik komplikasyonlarını değerlendirmek için: Ultrason, doktorun kanamanın kaynağını görmesine ve plasenta previa gibi olası komplikasyonları belirlemesine yardımcı olur.

Ne Hazırlık Gerekiyor?

Randevunuzu aldıktan sonra, doktorunuz size ne yapmanız gerektiğini anlatan bir kağıt verecektir. Genellikle 14 haftadan daha az hamile olan kadınlardan mesanelerini tamamen doldurmaları istenecektir. Ses dalgaları sıvı içinde daha iyi hareket eder, bu nedenle dolu bir mesane, erken hamilelikte ultrasonun kalitesini artırır. Bir kadının hamileliği ilerledikçe, dolu bir mesane o kadar gerekli değildir çünkü rahim ve fetüs çok büyüktür. Ancak o zaman bile, bazı doktorlar hastalarından mesane dolu bir mesane ile gelmelerini ister çünkü ses dalgalarının iletimi mesanedeki sıvı ile daha iyidir.

Vajinal problar gebeliğin erken döneminde (12 hafta ve daha erken) kullanılır çünkü ses dalgaları kemikten geçmez. Fetüs, hamileliğin erken döneminde annenin pelvisinin derinliklerinde bulunur.

Nasıl hissettiriyor?

Süreç acı verici değil. Karın ultrasonunuz olduğunda, doktor, cihazın cilt üzerinden pürüzsüz bir şekilde geçmesine yardımcı olmak ve ses dalgalarının iletimini iyileştirmek için karnınızın derisine berrak bir jel sürecektir. Bazı doktorlar jeli ısıtır. Aksi takdirde cildinizdeki soğuk jelden soğuk bir his alabilirsiniz. Doktor, dönüştürücü cihazı karnınız boyunca hareket ettirirken genellikle biraz baskı uygular. Dönüştürücü, bebeğin içindeki bir resmi oluşturan ses dalgalarını iletir. Gıdıklanıyorsanız, bu prosedür sırasında kendinize meydan okuyabilirsiniz. Derin bir nefes alın ve rahatlamaya çalışın!

Lateks kılıfla (prezervatif gibi) kaplı çubuk şeklindeki bir sonda ile vajinal ultrason yapılır. Doktor biraz kayganlaştırıcı uygulayacak ve ultrasonu vajinanıza nazikçe yerleştirecektir. Cihazı ultrason ekranında ihtiyaç duyduğu resmi oluşturmak için hareket ettirecektir. Prosedür acıtmaz, ancak tıpkı bir pelvik muayeneyi rahatsız edici bulduğunuz gibi rahatsız edici bulabilirsiniz. Yine, rahatlama ve odaklanma anahtardır. Ve doktorunuza, onu durdurması ve nefes almanız için bir dakika vermesi gerekip gerekmediğini söylemekten korkmayın.

Bir ultrason yaptırmanın en iyi yanlarından biri, aslında bebeğinizi sizin içinizdeyken görmektir. Birçok kadın için bu, besledikleri hayata daha da bağlı hissettikleri bir dönüm noktasıdır.