Üçüncü Trimester Testlerinin Listesi - Hasta Sözlük
Üçüncü Trimester Testlerinin Listesi

Son trimester dönemi bazı ek prosedürler içerebilir. İşte bilmeniz gerekenler.

Gebelik Testi Türleri

Hamilelik: Tüm okul hayatınızın toplamından daha fazla teste gireceğinizi kim düşünebilirdi? Ancak çoğu hamile kadın gibiyseniz, üçüncü trimesterinizde ihtiyacınız olan tek test, her doğum öncesi ziyarette yapılan rutin taramalardır: idrar testi, kan basıncı kontrolü, rahminizin ölçümü ve bebeğinizin kontrolü kalp atışı.

Ayrıca doğum sırasında çocuğunuza geçebileceğiniz bir bakteri olan B grubu streptococcus için de test edileceksiniz. Bakteri taşıyorsanız (kadınların yüzde 30 kadarı taşıyor), doğum sırasında bebeğinizin hastalanmasını önlemek için antibiyotik alırsınız. Doktorunuz ayrıca doğum hazırlığı sırasında rahim ağzınızın değişmeye başlayıp başlamadığını görmek için size bir pelvik muayene yapabilir.

Peki, son üç aylık dönemde başka hangi testleri bekleyebilirsiniz? Neyse ki çoğu hamile kadının çok azına ihtiyacı vardır. Bununla birlikte, diyabet veya yüksek tansiyon gibi kronik bir sağlık durumunuz varsa veya birden fazla sorun taşıyorsanız, doğum planlanan tarihi geçmişse veya bebeğiniz çok yavaş büyüyor gibi görünüyorsa, doktorunuz bazı ek prosedürler uygulayabilir. Bu koşullar bazen bir bebeğin sağlığını ve refahını etkileyebilir.

İşte hamileliğin sonlarında yapılan bazı testlerin ve bunların size ve bebeğinize nasıl yardımcı olabileceğinin bir özeti.

Tekme Sayma Testi
Kimler yaptırır: Kronik sağlık sorunları olan veya post-term gebelik yaşayan bazı kadınlardan rutin olarak tekme sayma testi yapmaları istenebilir. Bebeğinizin hareket ettiğini hissetmiyorsanız, sağlık uzmanınız da bu testi önerebilir.

Nedir: Doktorunuz sizden yanınıza yatmanızı ve bebeğinizin 10 kez hareket etmesinin ne kadar sürdüğünü kaydetmenizi isteyecektir. Ortalama olarak 10 dakika ile iki saat arasında sürebilir.
Sonuçlar ne anlama geliyor: İki saatin sürmeden gelen on vuruş, sağlıklı bir bebeğin işaretidir. Vuruş sayısı 2 saat geçtikten sonra 10'un altındaysa veya testi her yaptığınızda azalmaya devam ederse, doktorunuz bazı ek prosedürler önerebilir. Tekme sayımı için en iyi zaman, yemekten hemen sonradır çünkü bu, bebeğin muhtemelen en aktif olduğu zamandır.

Non Stress Testi (NST)
Kimler yaptırır: Birden fazla bebek taşıyan veya yüksek tansiyon veya şeker hastalığı gibi kronik sağlık sorunları olan kadınlar. Kronik bir rahatsızlığınız varsa, 32 ila 34. gebelik haftalarından itibaren haftada bir veya iki kez test edilebilirsiniz; Durumunuz kontrol altında değilse, doktorunuz 26-28 hafta kadar erken bir zamanda stressiz bir test önerebilir.

Nedir: Bebeğinizin hareket ederken kalp atış hızını kaydetmek için karnınıza bir elektronik monitör bağlanır. Stressiz testler genellikle 20 ila 40 dakika sürer.

Sonuçlar ne anlama geliyor? Bebeğinizin kalp atış hızı hareket ettikçe artmıyorsa, yeterince oksijen almıyor olabilir veya başka sorunları olabilir. Ancak, anormal bir test sonucu otomatik olarak bebeğinizin başının dertte olduğu anlamına gelmez; uyuyor olabilir. Bazı doktorlar, karnınıza vızıltı sesi çıkaran bir cihaz yerleştirerek bebeği uyandırmaya çalışabilir. Test sonuçlarınız anormal olmaya devam ederse, doktorunuz muhtemelen ek testler önerecektir.
Ultrason

Kim alır: Ultrasonlar genellikle hamilelikte bir bebeğin doğum tarihini ve fetal gelişimini belirlemek için kullanılır. Kadınların çoğu hamilelik sırasında bir noktada bir kere girer, ancak kronik bir sağlık sorununuz varsa, çoklu bebek taşıyorsanız veya vajinal kanama yaşıyorsanız (bu, plasental sorunların bir işareti olabilir), fazla sayıda girmeye ihtiyacınız olabilir. Ultrasonlar ayrıca doğum kusurlarını tespit etmek ve fetal büyümeyi ve pozisyonu kontrol etmek için kullanılır.

Nedir: Ultrason testleri, anne karnındaki doğmamış bebeğinizin resimlerinin üretilmesine yardımcı olmak için insan kulağı tarafından tespit edilemeyen ses dalgalarını kullanır. Ses dalgaları yayan küçük, elde tutulan bir cihaz karnınıza sürülür. Bu dalgalar bebekten sekerek ultrason makinesine geri yansır ve ekranda bir resim oluşturur. Ultrasonlar genellikle yaklaşık 15 ila 20 dakika sürer, ancak ayrıntılı bir inceleme (genellikle doğum kusurlarından şüphelenildiğinde yapılır) birkaç saate kadar sürebilir.

Bebeğiniz çok yavaş büyüyor gibi görünüyorsa, doktorunuz ayrıca Doppler hız ölçümü adı verilen yeni bir ultrason testi önerebilir. Bu prosedür, bebeğin yeterince oksijen alıp almadığını görmek için göbek kordonu ve diğer ana fetal arterlerdeki kan akışını ölçer. Doktorlar, bebeği erken doğurtmanın en iyisi olup olmadığını görmek için bu testi diğerleriyle birlikte kullanır.

Sonuçlar ne anlama geliyor: Hamileliğin geç döneminde uygulandıklarında, ultrason muayeneleri bir doktorun fetal boyutu ve büyümeyi değerlendirmesine ve plasental anormallikleri kontrol etmesine yardımcı olabilir.

Biyofiziksel Profil
Kim alır: Kronik sağlık sorunları veya gecikmiş bebekleri olan kadınlar. Ayrıca amniyon sıvısında azalma, fetal harekette azalma veya plasental düzensizlikler gibi gebelik komplikasyonlarınız varsa da önerilebilir.

Nedir: Biyofiziksel profil, stressiz testi ultrason ile birleştirir. Ultrason komponent dört fetal özelliği ölçer: solunum hareketleri, kas tonusu, vücut hareketleri ve amniyotik sıvı miktarı. Test haftada bir veya iki kez tekrarlanabilir ve yaklaşık 30 dakika sürer.

Sonuçlar ne anlama geliyor? Bebeğiniz belli bir süre içinde hareket etmiyorsa veya amniyotik sıvı seviyeniz düşükse, bebeğiniz problemler yaşıyor olabilir ve erken doğumdan fayda görebilir. Bununla birlikte, doktorunuz harekete geçmeden önce başka prosedürler de uygulamak isteyebilir.
Bir kadının yüksek riskli kabul edildiği bazı durumlarda, doktor, stresi olmayan testi tek bir ultrason ölçümüyle (amniyotik sıvı miktarı) birleştiren değiştirilmiş bir biyofiziksel profille hamileliği izleyebilir. Sonuçlarınız anormal ise, doktorunuz muhtemelen tam bir biyofiziksel profil veya daha ileri testler önerecektir

Amniyosentez

Kim yaptırır: Bu test en çok ikinci trimesterde fetal doğum kusurlarını teşhis etmek veya dışlamak için yapılır ve genellikle 35 yaş ve üstü kadınlara önerilir. Doktorunuz, erken doğum yapma riskiniz varsa veya bebeğinizin anemisi olduğuna inanıyorsa veya erken doğuma yol açabilen uterin bakteriyel bir enfeksiyon olan koryoamniyonitiniz varsa, üçüncü trimesterde amniyosentez önerebilir. Yüksek ateş veya uterus hassasiyeti yaşarsanız, sağlık uzmanınız koryoamniyonitten şüphelenebilir. Fetal anemi genellikle Rh negatif kadınlarda görülür, bu nedenle bu durum için pozitif test ederseniz doktorunuz amniyosentez yapabilir.

Nedir: Amniyosentez, uterusa ince, içi boş bir iğnenin sokulmasını ve fetus tarafından dökülen hücreleri içeren küçük bir amniyon sıvısı örneğinin çıkarılmasını içerir. Bu hücreler, doktorunuza bebeğiniz hakkında değerli sağlık bilgileri sağlayabilir.

Sonuçlar ne anlama geliyor: Erken doğum yapma riskiniz varsa, amniyosentez bebeğinizin akciğerlerinin olgun olup olmadığını belirleyebilir. Olgunlaşmamış akciğerlerle doğan bebekler, yeni doğmuş bir bebeğin akciğerlerinin düzgün şişemediği ve nefes alma yeteneğini tehlikeye atan ciddi bir durum olan solunum sıkıntısı sendromu (RDS) geliştirebilir. Test çocuğunuzun akciğerlerinin olgunlaşmadığını gösteriyorsa, doktorunuz muhtemelen sizi kortikosteriodlarla tedavi edecektir - bebeğinizin akciğer gelişimini hızlandırmaya yardımcı olan ilaçlar. Kortikosteriodlar ayrıca RDS insidansını yüzde 50 oranında azaltarak bebek ölümü riskini üçte bir oranında azaltabilir. Sağlık uzmanınız da doğumu ertelemeye çalışabilir.

Doktorunuz bu testlerden bazılarını önerirse endişelenmemeye çalışın. Büyük olasılıkla, sonuçlar her şeyin yolunda olduğunu gösterecektir. Geç gebelik testleri, sağlıklı bir bebek doğurmak için ihtiyaç duyacağınız özel bakımı almanızı sağlar.