Tubal Gebelikle İlgili Fiziksel ve Duygusal Kaygılar - Hasta Sözlük
Tubal Gebelikle İlgili Fiziksel ve Duygusal Kaygılar

Hamileliğin meydana gelme şansı, bir kadının yumurtladığı ve cinsel ilişkiye girdiği zamanlardır. Özellikle yumurtlama, kadının yumurtalığından bir yumurtanın salınmasıdır. Bu yumurta daha sonra kadının fallop tüpünden uterusa doğru hareket eder.

Yumurta erkek spermi tarafından döllenmemiş ise döllenmemiş yumurta vajina yoluyla rahimden serbest bırakılır. Bu süreç adet olarak bilinir. Ancak yumurta erkek sperm tarafından döllenirse, döllenmiş yumurta kendini rahmin iç kısmına bağlar. Bu süreç normal bir hamileliğin parçası olabilir.

Ne yazık ki, hamileliğin meydana geldiği, ancak normal bir şekilde olmadığı durumlar vardır. Bazen döllenmiş bir yumurta kendini kadının vücudunun diğer kısımlarına yapışabilir. Bu gebelik ektopik gebelik olarak bilinir ve döllenmiş yumurtanın kendisini bir kadının karnına veya fallop tüpüne yapmasını içerebilir. Ektopik, kelimenin tam anlamıyla yersiz demektir.
En yaygın dış gebelik türü, yumurtanın fallop tüpünün içine yapışmasıdır. Bu tür hamilelik genellikle tubal gebelik olarak adlandırılır.

Tubal Gebelik Nedir

Tubal gebelik, döllenmiş yumurtanın kendisini fallop tüplerinden birinin iç duvarına bağladığı bir gebelik olarak tanımlanır. Bu en yaygın ektopik gebelik türü, açıkça normal değildir. Ek olarak, fetüsün rahim dışında gelişmesine izin verilirse, hamile kadının sağlığı risk altında olacaktır. Ne yazık ki tubal gebelik nadiren bebeğin doğumuyla sonuçlanır.

Nedenleri

Bir kadının tubal gebelik yaşaması için bilinen hiçbir neden yoktur. Bununla birlikte, tecrübe edilmesi halinde kadının tubal gebelik geçirme riskini artıran bazı faktörler vardır.
Bu faktörlerden biri, kadının fallop tüplerinde bir iltihaplanma yaşamış olmasıdır. Bu iltihap, Pelvik İltihaplı Hastalık olarak bilinir ve cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. Ek olarak, bir kadın daha önce tubal gebelik geçirmişse, başka bir tubal gebelik geçirme riski artar.

Tubal gebeliği hızlandırabilecek diğer tıbbi prosedürler, daha önce yapılmış olan karın ameliyatlarını içerir. Bu ameliyatlar sezaryen, miyomların alınması, apendektomi veya fallop tüplerinde yapılan herhangi bir önceki ameliyatı içerebilir.

Duygular

Bir kadın tubal gebelik nedeniyle hamileliğinin sona erdiğini yaşadığında, sağlık personeli tarafından fiziksel iyiliği ile ilgili ifade edilen sağlık sorunları vardır. Bununla birlikte, bir kadının duygusal olarak yaşadığı olası zararın da ele alınması gerekir.
Bu nedenle, bir kadın tubal gebelik yaşadığında, bir kadına kaybını ifade etmesi için bir destek verilmesi önemlidir. Bu süreç, bir destek grubu ortamında veya aile ve arkadaşlar arasında gerçekleştirilebilir. Kaybına ilişkin üzüntüsünü içtenlikle ifade edebilmek de tüm iyileşme sürecinin önemli bir parçasıdır.