tatarcik hastaligi - Hasta Sözlük
tatarcık humması, akut, hafif seyirli, enfekte kişide sınırlı bir gelişimi olan ve tatarcık sineği ısırmasıyla bulaşan virüs etkenli bir hastalıktır. insanlar dışında bu virüslerin hastalığa neden olduğu başka bir canlı türüne rastlanmamıştır. orta doğuda tarla farelerinin ara konakçı olduğu düşünülmektedir. akdenize kıyısı olan ülkelerde, balkanlarda, afrika nın doğu kesimlerinde, rusya ve orta asya ülkelerinde, iran, irak, pakistan, hindistan, panama, brezilya ve trinidad adalarında görülür. panama ve brezilya daki olgular genellikle salgın şeklinde değildir ve daha çok ormanla ilişkisi olan insanlarda rastlanmaktadır. görevli veya turist olarak kıbrısa gidenlerde sık olarak görülür. halk arasında tavuk hastalığı olarak da bilinir.
tatarcık hummasının phlebotomus papatasii ile bulaşan bir virüs hastalığı olduğu 1909 da bildirilmiştir. tatarcık hummasının etkeni arbovirüs ailesinden olan bunyavirüs grubundan bir rna virüsüdür. tatarcık humması 20 - 45 kuzey enlem dereceleri arasındaki endemik bölgelerde ve vektör phlebotomusların bulunduğu ülkelerde görülür.
tatarcık sinekleri (flebotom)
tatarcık sinekleri; tropikal bölgelerde yıl boyunca hastalık bulaştırabilirlerken, daha soğuk iklimlerde sadece sıcak aylarda etkilidirler. orta doğu ve orta asyada hastalık sıcak ve kurak aylarda (yaz veya sonbahar ayları) gözlenir ve insanlara enfekte tatarcık sineklerinin (phlebotomus papatasii) ısırmasıyla bulaşır.
tatarcık sinekleri; sadece bir kaç milimetre boyunda olan sinekçiklerdir. sadece dişi tatarcıklar insanları ısırır. isırılan kişi eğer allerjik bir yapıya sahip değilse ısırılan yerde ağrı hissetmez ve lokal irritasyon görülmez; ısırılanların sadece % 1 lik kesimi ısırıldığının farkına varmaktadır.