Stresi Azaltarak Sağlığınızı İyileştirmek İçin Basit İpuçları - Hasta Sözlük
Stres Yok Et - Stresi Azaltarak Sağlığınızı İyileştirmek İçin Basit İpuçları

Stres, okulda veya işte bir sunumdan hemen önce kalbinizin çarpması ve ellerinizin terlemesidir. Stres, uzun süreli aşırı çalışma ve uykusuzluktan sonra hissettiğiniz duygusal yorgunluktur. Herkes hayatının bir noktasında kendini stresli hisseder. Aslında stres faydalı olabilir. Bizi hedefler belirlememiz ve onlara ulaşmamız için motive edebilir ve üretkenliğimizi artırabilir. Ancak stresin olumlu etkileri belli bir noktadan sonra durur. Stres ve performans arasındaki ilişki, Yerkes-Dodson Yasası olarak bilinen, ters U şeklinde bir eğridir. Yasa, stres artmaya devam ettikçe performans kötüleşmeye başladığında, stres seviyesi bir noktaya (eğrinin tepesine) ulaşana kadar arttığında performansın arttığını öne sürüyor. Aşırı miktarda stres, dikkati ve hafızayı bozar, dolayısıyla daha az üretken olmanızı sağlar.

Stres, fizyolojik tepkilerin bir takım yıldızından oluşur. Stresli bir durumla karşılaştığınızda kaslarınız gerilir, nefes alıp vermeniz ağırlaşır, kalp daha hızlı atar, kan damarları genişler ve adrenalin, norepinefrin ve kortizol gibi hormonlar salınır. Vücudunuz savaş ya da uçuş moduna geçer. Kronik stres, vücudunuzun sürekli olarak bu durumda kalmasına neden olur ve bu da olumsuz sağlık sonuçlarını ortaya çıkartabilir.

Kronik stresin sağlığınızı olumsuz etkilemesinin bir çok yolu vardır. Baş ağrısı, yüksek tansiyon, kalp hastalığı, obezite, diyabet ve felç gibi fiziksel durumlarla ilişkilidir. Depresyon, anksiyete bozuklukları ve travma sonrası stres bozukluğu gibi akıl hastalıkları ile ilgilidir. Ayrıca, yetersiz veya fazla yemek, madde kullanımı ve sosyal geri çekilme gibi sağlıksız davranışları da teşvik edebilir. Ayrıca araştırmalar, kronik stresin beyin yapınızda ve işlevinizde uzun vadeli hasara neden olabileceğini göstermiştir.

Bu nedenle stresi azaltmak, uzun vadeli sağlığınızı iyileştirmek için önemlidir. İşte stresi azaltmanın bazı yolları.
• Stresli tetikleyicileri belirleyin. Gün içindeki stres seviyenizi ve aktivitelerinizi kaydederek hangi durumların strese girmenize neden olduğunu öğrenin. Tüm taahhütlerinizi ve sorumluluklarınızı yazın. Gerekli olmayan bazı görevleri yeniden önceliklendirmeniz veya ortadan kaldırmanız gerekebilir.

• Stresli durumlar hakkında düşünme şeklinizi değiştirin. Ölüm, boşanma, evlenme, işini kaybetme, yeni bir işe başlama, taşınma, kronik hastalık veya yaralanma ve kişilerarası çatışmalar gibi çoğu insanın stresli hissetmesine neden olan bazı yaygın olaylar vardır. Ancak aynı strese maruz kaldığında, farklı insanlar farklı tepki verir. Bu fark kişinin stres etkeni değerlendirmesinden kaynaklanmaktadır. Kişilikler değerlendirmeye katkıda bulunabilir, ancak bir stres faktörünü bir problem yerine bir meydan okuma olarak düşünmeyi tercih edebilir. Tabii ki bunu söylemek yapmaktan daha kolay. Durumları daha yapıcı bir şekilde değerlendirmeyi öğrenmek için sürekli uygulama gerekebilir. Bu sadece olumlu düşünmek değildir; en yararlı şekilde düşünmektir.


• Güçlü ilişkiler kurun. Güçlü sosyal destek size stres için bir tampon sağlayabilir. Aileler ve arkadaşlar sorunlarınızı dinleyebilir ve size destek ve tavsiye sağlayabilir, böylece hissettiğiniz hayal kırıklığının bir kısmını hafifletebilir. Sosyal destek, duygusal ağrı sırasında ateşlenen beyin devrelerini yavaşlatabilir (fiziksel ağrıda olduğu gibi).

• Daha fazla uyu. Stres ve uykusuzluk arasındaki ilişki çift yönlüdür. Stres geceleri sizi ayakta tutabilir ve uykusuzluk genel stres seviyenize katkıda bulunabilir. Döngüyü kırmak için, kafein alımını azaltmak, düzenli bir uyku programı geliştirmek, beyninizi gündüz olduğunu düşündüren ekranları ortadan kaldırmak (TV, telefon ve bilgisayar gibi) ve gün boyunca şekerlemelerden kaçınmak gibi iyi bir uyku hijyeni uygulayın.


• Düzenli egzersiz. Düzenli ılımlı egzersiz, stres seviyelerini azaltmaya yardımcı olabilir. Genel fiziksel ve zihinsel sağlığınız için faydalıdır.

• Vücudunuzu ve zihninizi gevşetin. Kendiniz için yapabileceğiniz birçok rahatlama tekniği var. Bunlar derin nefes alma, aşamalı kas gevşemesi, farkındalık meditasyonu ve imgelemeyi içerir. Bu egzersizler zihninizi boşaltmanıza, kalp atış hızınızı yavaşlatmanıza ve kas gerginliğini azaltmanıza yardımcı olur. Aşağıda, bu rahatlama tekniklerini uygulamanıza yardımcı olacak bazı ücretsiz çevrimiçi kaynaklar bulunmaktadır.


• Yardım almak. Hala bunalmış hissettiğinizde, bir psikoloğa veya diğer akıl sağlığı sağlayıcılarına danışın. Profesyonel yardım almak için ciddi bir zihinsel sağlık durumuna ihtiyacınız yoktur. Etkili başa çıkma stratejileri geliştirmenize yardımcı olabilirler.