sinir yangısı nedir - Hasta Sözlük
Çevresel sinirlerin yangılanması (nevrit). Sindirim bağdokusunun yangılanması ile birlikte görülür. Yangı aynı zamanda veya kısa bir arayla birçok siniri etkilerse polinevrit adını alır.
Sinir yangısını oluşturan başlıca etkenler mekanik dış etkenler (yırtılma, sıkıştırma, sinir yaralanması); zehirlenmeler (alkol, kurşun vb.); ısı değişikliği (donmalar); ilaçlar (sinire yakın bir yere kinin, bizmut, eter, cıva tuzları vb. şırınga edilmesi); bulaşıcı hastalıklar (tifo. difteri, frengi, sıtma vb); bölgesel yangılanmalar (abse, yara, çıban); metabolizma hastalıkları (damla, şeker hastalığı), vitamin eksikliğinden doğan hastalıklar (Beriberi hastalığı) dır.
Hastalığın başlangıcında nevralji belirtileri görülür. Sinir boyunca, bir hareket sonunda veya kendiliğinden ağrı oluşur. Titremeler, kiriş reflekslerinde artış görülür. Bundan sonra ikinci aşama başlar. Bu aşamada duyarlılık bozuklukları (duyarlılık yok olur ya da azalır); hareket bozuklukları (inme); refleks bozuklukları (refleksler kaybolur), terleme bozuklukları (terleme azalır hatta yok olur); beslenme bozuklukları (derinin incelmesi, kireç kaybı sonucunda kemiklerin kolayca kırılabilmesi) görülür.