Sağlıklı beslenmenin arkasındaki temel ilke - Hasta Sözlük
Sağlıklı beslenmenin arkasındaki temel ilke

Sağlıklı bir beslenmenin arkasındaki temel ilke, beslenme alışkanlığınızda her çeşit yiyeceğe sahip olmaktır. Farklı yiyecek çeşitleri farklı besin katkıları oluşturduğundan sağlıklı bir yaşam için önemlidir. Sağlıklı bir beslenme sebzeler, meyveler, tahıllar ve baklagiller içermelidir. Karbonhidratlar, vitaminler, mineraller ve lif bakımından zengin yiyecekler ve yağ oranı düşük, kolesterolsüz yiyecekler zinde ve sağlıklı kalmanıza yardımcı olur. Sağlıklı ve çeşitli gıdalardan oluşan dengeli bir diyet, sağlığı geliştirmenin anahtarıdır.

Kalori alımı ve kalori harcaması arasında bir denge sağlayabilmelisiniz. Vücudunuzun kullanabileceğinden fazlasını yemeyin, yoksa kilo alırsınız.

Dengeli bir beslenme uygulamak, en sevdiğiniz yiyeceklerden vazgeçmeniz gerektiği anlamına gelmez. Besin maddeleri, mineraller, vitaminler ve lif bakımından zengin, dengeli bir diyet uyguluyorsanız, en sevdiğiniz yiyecekleri ara sıra tüketmekte yanlış bir şey yoktur. Bu tür yiyeceklerin tüketimini sınırlandırmaya ve az miktarda yemeye çalışın. Sağlıklı bir diyetin hoş olmayan ve tatsız yiyecekler içermesine gerek yoktur.

Sağlıklı bir beslenme alışkanlığı geliştirirken aşağıdaki noktalara dikkat edilmelidir:

• Lif bakımından zengin yiyecekler, özellikle sebzeler, meyveler, bakliyat ve tam tahıllar yiyin. Bunlar oldukça besleyicidir ve nispeten düşük kalorilidir. Bu gıda maddeleri, her gün ihtiyaç duyduğunuz diyet lifi ihtiyacını karşılar. Bu tür yiyecekler ayrıca önemli mineraller, vitaminler ve fitokimyasallar sağlar.
• Yeşil yapraklı sebzeler ve brokoli, ıspanak, kavun, havuç, portakal, üzüm vb. Turunçgillerin bu yiyeceklerde bulunan antioksidanlar kanser ve diğer hastalıklardan korunmanıza yardımcı olup olmadığından emin olun.
• Yağ bakımından zengin tatlılar ve diğer şekerli ürünlerin tüketimini sınırlayın.
• Kandaki kolesterol seviyelerini yükselten doymuş yağ oranı yüksek olduğu için hayvansal yağ tüketiminden kaçının veya sınırlayın.
• İşlenmiş gıdaların çoğunda kullanılan hidrojene bitkisel yağlar bakımından yüksek olan trans yağlı yiyeceklerin tüketiminden kaçının.
• Sağlıklı doymamış yağlar açısından zengin oldukları için diyetinize daha fazla fındık ve balık ekleyin.
• Çok çeşitli yiyecekler yiyin. O zaman sadece siz farklı türde besinler alacaksınız. Dahası, belirli bir gıdada bulunabilecek toksik maddelere maruz kalmanızı sınırlayacaktır.

Takviye Almaktan Kaçının
Takviyelere bağlı kalmayın. Vitamin ve minerallerinizi gıdalardan almaya çalışın. Takviyeler size sağlıklı bir diyet sağlayamaz.

Kalsiyum ve Demir Zengin Gıdalar Tüketin
Kalsiyum ve demir açısından zengin besinler, güçlü kemik ve dişlerin oluşumuna yardımcı olur.


Alkol İçmek
Alkol tüketiminden kaçının veya sınırlayın. Erkekler için ortalama içecek günde iki bardaktır ve kadınlar için standart bir bardaktan daha azdır.

Olabildiğince Çok Su İçin
Su içmek vücuttan atıkları atmaya yardımcı olur ve vücudunuzun metabolizma hızını artırır. Dahası vücudunuzdaki fazla kaloriyi yakmanıza yardımcı olur.

Kahvaltınızı Atlamayın
Kahvaltınızı atlamak genellikle özellikle çocuklarda vücudunuzdaki beslenme düzeyini düşürür.