Sağlığınız İçin Besin Güvenliği - Hasta Sözlük
Sağlığınız İçin Besin Güvenliği

Sağlığımız için önemli olan bir başka sağlık güvenliği biçimi de gıda güvenliğidir. Gıda zehirlenmesini önlemek için gıda saklama ve hazırlama prosedürlerini iyi yönetmek, bu işe başlamak için harika bir noktadır. Örneğin çiğ etler ve sebzeler için belirlenmiş kesme tahtaları kullanılarak hazırlama alanlarının ve ekipmanının temizlenmesi önemlidir. Tüm etlerin iyice pişirilmesi, virüsleri veya e coli, salmonella vb. Olarak da bilinen bakterileri yok etmenin kesin bir yoludur. Yemek hazırlarken pişmemiş yiyeceklere dokunduktan sonra ellerin yıkanması da gıda güvenliği ve hijyenin büyük bir parçasıdır.

Pişirilecek yiyecekler hazırlanırken, farklı yiyecekler hazırlamak için aynı kapların kullanılmaması çok önemlidir. Bu, birçok bakteri türünü taşımanın kesin bir yoludur. Yemek yerken çatal bıçak takımınızı paylaşmayın çünkü bu da mikrop ve bakteri türlerini taşımak için iyi bir yoldur. Pişirmeden önce, çiğ etlere dokunduktan sonra ellerinizi yıkayın ve yemek yerken veya sonrasında parmaklarınızı veya ellerinizi yalamayın.

Gıdanın haşaratla kontaminasyonu önlemek için uygun şekilde depolanması da önemlidir. Bakterilerin üremesine neden olabileceğinden, pişirdikten sonra yiyecekleri asla uzun süre dışarıda bırakmayın. Gıdaların soğutulması (ve soğutmanın mümkün olduğu veya olmadığı ortamlarda belirli gıdalardan kaçınılması). Yiyeceklerin ne zaman üretildiğini veya pişirildiğini belirtmek ve "son kullanma tarihini" belirtmek için etiketleme de özellikle iş hayatında önemlidir.

Tatillerde, alışkın olduklarımızdan daha büyük porsiyonlarda ve daha karmaşık yemekler yeme eğilimindeyiz. Bu, gıda kaynaklı hastalık potansiyelini artıracaktır. Çapraz kontaminasyon, gıda kaynaklı hastalıklarda büyük bir anahtar roldür. Yiyeceklere dokunmadan önce ve sonra ellerinizi ılık su ve sabunla yıkayın. 2 saat kuralını kullanın. Bozulabilir yiyecekleri, hazırlanmış yiyecekleri ve artıkları 2 saat içinde soğutun. Onları oda sıcaklığında dışarıda bırakmayın.

Donmuş Ürünlerin Çözülmesi
Yiyecekleri tezgah üzerinde oda sıcaklığında değil, buzdolabında çözün. Yiyecek belirli bir dereceye ulaştığında, burası bakteriler için üreme alanıdır. Yiyecekler ayrıca uygun bir sıcaklıkta pişirilmeli ve pişip pişmediği kontrol edilmelidir. Bazı yiyeceklerin iyi pişip pişmediğini baktığınızda anlayabilirsiniz.
• Dana etinin içi kırmızıdır, pembe veya beyaz değildir.
• Yumurta sarısı serttir, akıcı değildir ve yumurta beyazı opaktır.
• Yiyeceklerden buhar yükselir.

Yiyecekleri daima tezgah üstü yerine buzdolabında marine edin. Buzdolabı, yiyeceklerin bakterilerin hızla çoğaldığı tehlike bölgesine girmesini önleyecektir. Çiğ suların diğer yiyeceklere damlamasını önlemek için her zaman çiğ etleri, kümes hayvanlarını ve deniz ürünlerini buzdolabının alt rafına sıkıca sarılmış halde saklayın.