reflü nedir, nasıl bir tedavi uygulanmalıdır? - Hasta Sözlük
reflü nedir, nasıl bir tedavi uygulanmalıdır toplumun % 20’lik bir kısmında sık görülen bu mide rahatsızlığı özellikle çocuklarda ve yaşlı kesimde ciddiye alınması gereken bir sağlık sorunudur.

peki nedir bu reflü:
reflü, yediğimiz yiyeceklerin mide asiti ile birleşerek yemek borusuna geri kaçma durumudur. oldukça rahatsızlık veren bu durum kişinin ağzına acı su gelmesi ile de bilinmektedir. çoğu zaman mide ülserleriyle karıştırılsa da reflünün en belirgin özelliği midede yanma ekşime ve hazımsızlık yaratır ve yatay pozisyona geçtiğiniz taktirde ağzınıza acı su gelerek sizi rahatsız ediyorsa sizlerde bir reflü adayısınız demektir. önemli sayılacak mide rahatsızlıklarından olan reflü tedavi edilmediği durumlarda mide kanserine zemin oluşturabilir.

bu gibi durumlarla karşılaşıyorsanız aman dikkat!
1- göğüsün ön tarafında midenin hemen üstünde yanma, ekşime varsa
2- göğüs ağrısı daha çok öne eğilirken ya da sırt üstü yatarken hissediliyorsa kalp krizi ile karıştırılabiliyor
3- ağıza ekşi ve acı su gelmesi
4- ağız kokusu
5- geğirme
6- yenilen yiyeceklerin zor yutulması boğaza takılacakmış hissi
7- israrla geçmeyen öksürükler
8- ses kısıklığı
9- tedaviye cevap vermeyen sık oluşan farenjitler
reflü hastalığı daha çok sık kilo alıp veren kişilerde ve beslenme tarzıyla yakından ilişkilidir. hareketsiz bir yaşam tarzına sahip kişilerde görülmekte olup fazla ilaç kullanımı ve hamilelikte sık görülebilir.

reflü tanısı nasıl oluşturulur?
reflü tanısı ilk olarak hastanın tüm şikayetleri dinlenerek belirlenir. kimi reflü hastalarında tam olarak net bir semptom oluşmadığından hasta kendisinde bu rahatsızlığın olduğunu anlamayabilir. dolayısıyla bu hastalığın tam olarak tanısının belirlenmesi için hastaya gastroskopi tekniği uygulanmalıdır. bu yöntemle hastanın mide kapağında bir sıkıntı olup olmadığına bakılır ve kişide mide fıtığı ya da yemek borusunda bir tahribat olup olmadığı detaylı incelenir. eğer ki hekim tarafından önerilirse hastanın midesinden bir doku örneği alınabilir.
ayrıca reflü hastalığının tanısının belirlenmesinde kullanılan bir diğer yöntemde phmetre adı verilen bir tekniktir. bu yöntemle hastanın yemek borusuna kaçan asit oranı belirlenir. manometre tekniği ise hastanın yemek borusunda reflü oluşmasına neden olabilecek farklı bir etken araştırılır.

reflünün tedavi süreci nasıl olmalıdır?
reflü, şikayetleriniz var ise gastroenteroloji uzmanıyla iletişime geçerek gerekli tetkikler yapılarak oluşturulan tanı gereğince ilaç tedavisiyle iyileşmenin olması mümkün bir hastalıktır. reflü şikayetlerinizi aza indirgemek için öncelikle beslenme tarzı değiştirilmeli sık aralıklarla az yenilmelidir. asitli içeceklerden, kakaodan uzak durmak çay ve kahve tüketimini azaltmak, baharatlı acı turşu gibi yiyecekleri tedavi süresince tüketmemeye özen gösterilmelidir. ve tabi ki stresli ortamlardan olabildiğince kaçınmak gereklidir.
geceleri uyurken yastığınızın altını destekleyerek mümkün olduğunca baş yükseltilmelidir. ayrıca kilo almamaya çalışıp var olan kilo korunmalıdır. bu sayede tedavi süresince reflü şikayetleriniz azalacak ve reflünün ilerleyip mide fıtığına ya da mide kanserine dönüşme riski kontrol altına alınacaktır.

reflü tedavisinde ameliyat
reflü hastalığının tedavisinde kullanılan birtakım yemek borusunun onarımını gerçekleştiren ilaçların yetersiz kaldığı durumlarda hastaya hekim tarafından reflü ameliyatı uygun görülebilir. eğer ki kişi reflü tedavisi süresince yaşam düzeninde değişikliğe gitmiyorsa ve akabinde beslenme düzenine gereği kadar özen göstermiyorsa belirli bir dönem sonra kullanılan ilaçların yetersiz gelmesi olabilecek bir sonuçtur.
reflü şikayetleri eğer ki kişinin diyet yapması ile dinmiyorsa bu defa kişiye cerrahi bir işlem uygulanabilir. reflü ameliyatı uzun vadede ilaç kullanan ama sonuç alamayan veyahut hayatları boyunca ilaç kullanmaları gereken genç hastalara hekim tarafından önerilmektedir.