pellagra hastalığı - Hasta Sözlük
Besinlerle yeterince niyasin (B vitamini) alınmaması sonucu meydana gelen bir hastalık. Vücut, doğal olarak içerdiği triptofan adlı aminoasitten niyasin oluşturabilir. Bu nedenle, Pellagra hastalığı bu aminoasit eksikliğinin de bir belirtisi sayılabilir. Pellagra hastalığının başlıca belirtileri, deri yangılanması, ishal ve bunamadır. Oysa vücutta doğal olarak bulunan birçok besleyici madde deri yangılanması, ishal ve bunamanın etkinliğini hafifletebilir. Pellagra. bu nedenle, vücutta birçok vitamin eksikliğinin yol açtığı bir hastalık olarak tanımlanabilir.
Pellagra hastalığı ilk kez XVIII. yüzyılda İtalya'da ve Kuzey İspanya'da görülmüştür. Bu yörelerde «pelle agro» (sert deri) olarak adlandırılan Pellagra hastalığının adı bu sözcüklerden türemiştir. Pellagra hastalığı belirli beslenme yöntemleri ile önlenebilir ve iyileştirilebilir. Besinlerle alınması gereken başlıca madde nikotinik asit (niyasin) dir. Günümüzde Pellagra hastalığına az rastlanır; sindirim yolları hastalıkları, özellikle mide kanseri ve ülseri, ince ve kalın bağırsak hastalıkları ile birlikte görülür. Çok alkol alan kişilerde de bazen Pellagra hastalığı meydana gelir. Aşırı alkol alan hastaların uygun ve dengeli bir biçimde beslenmemeleri Pellagra hastalığına yol açar. Pellagra hastalığı, çocuklarda ve gebe kadınlarda da görülür.
Hastalığın deride yel açtığı yaralar, ilk kez güneş yanığı görünümünde kırmızı lekeler, eritemler olarak ortaya çıkar. Eritem genellikle kaşınır ve yanığa dönüşür. Su kabarcıkları belirir, deri soyulur. Derinin soyulduğu yer kahverengi bir renk alır, sertleşir ve pul pul olur. Derideki bu yaralar genellikle ilkbahar aylarında ortaya çıkar. Kış mevsimi boyunca kötü beslenme ve güneş ışınları deri yangılanmasının yinelemesine ya da yeni yaraların oluşmasına yol açar. Pellagra hastalığında deri yaraları, yüzde, boyunda, dirseklerde, ellerde dizlerde ve ayakların tabanlarında görülür.
Pellagra hastalığının yol açtığı sindirim yolları ile ilgili birçok belirtiler arasında, hazımsızlık, iştahsızlık, iştahsızlık sonucu kilo kaybı, dilin şişip duyarlılaşması ve ishal yer alır. İshal, Pellagra hastalığının en belirgin özelliğidir. Hasta sık sık dışarı çıkar ancak dışkısı az ve sulu olur. Deri yangılanması ve ishal sinirleri de etkiler. Sinirlerin etkilenmesi sonucu, baş dönmesi, baş ağrısı, halsizlik, kaslarda ani kasılma ve titreme görülür.