pdw nedir, pwd yüksekliği, düşüklüğü - Hasta Sözlük
Pwd Yüksekliği Ve Değeri Nedir?

Kan sayımı testi verildiği zaman kanda çıkan pwd nedir diye bakıldığında kan içerisinde bulunan trombosit hücrelerinin dağılımındaki genişliği gösterir.

PWD Değerinin Önemi

Trombosit olarak adlandırılan Pwd değeri kırmızı renk kan hücreleri, beyaz kan hücreleri ve kan kan oluşumunu sağlayan hücreler olarak 3 grupta incelenir. İnsan vücudu açısından hayati bir öneme sahiptir. Damarlarda kanamalardan dolayı bir hasar meydana geldiği zaman trombositler kanamayı durdurmada etkin görev almaktadırlar. Görevi kanda pıhtılaşmayı oluşturmaktır. Kanda normal olan değerin altında bulunulması kanamanın durmayacağını normal seviyenin üstündeki seviyede olması kanamada pıhtılaşma meydana geldiğini göstermektedir.

PWD Dağılım Genişliği

Kan içerisinde yer alan trombosit büyüklük ölçüsü olan PWD büyük olduğu zaman yeni üretim yapıldığı küçülmeye başladığı zaman da kan dolaşımı içerisinde 8 veya 10 gün olarak ömürlerini tamamlamak için yaklaşım gösterirler. Normal olarak çıkan sonuçlarda ciddi bir fark yoktur. Trombosit mesafesi eşit olma durumu normal sonuç anlamına gelir.

Kanda PWD Değeri

Normal olan pwd değerindeki kadın için 8'le 13.23 arası referans değeri erkek için 9'la 16.56 referans değeri arasında yer alır. Kişide pwd yüksekliği bakılması herhangi bir teşhis için yeterli değildir. Hastalıklar ile ilgili kesin bir bilgi vermemektedir. Sadece hastalık teşhislerinde yardımcı olarak ek tetkik olarak istenir.

Genel olarak bakıldığında PWD değeri tam kan sayımı testinde istenmektedir. Hastada kanama rahatsızlığı varsa veya düşük trombosit sayısı mevcutsa test olarak istenir. Test istenmesi bazı belirtilere göre yapılmaktadır. Bunlardan bazıları şu şekilde sıralanmaktadır:


1) Nedensiz yaralanma durumlarında ve vücut morarmasında çürüklerin oluşma durumunda test talep edilir.

2) Hafif kesik oluştuğunda kan değerinde pıhtılaşma olmaması durumunda istenir.

3) Diş eti kanaması ve diş etlerinde oluşan kanamalarda test istenmektedir.

4) Rektum kanamalarında ve sindirim sitemi içerisindeki kanamalarda test talep edilir.

5) İdrar düzeyindeki kanamalarda, adet kanamasının ağır olma durumlarında test talebi yapılır.

6) Deri altı kanamalarda ve noktacık şeklinde görülen kanamalarda test yapılması istenmektedir.

PWD Yüksekliği Ne Kadar Olmalıdır?

Kan sayımı yapıldığı zaman kanda PWD'nin yüksek çıkması kan içinde aynı anda genç ve yaşlı patelet bulunması anlamına gelir. Bu sorun kemik iliği sorunlarına neden olur. Buna teşkil eden sorunlar arasında doğum kontrol hapları, verem gibi hastalıklar, lenfoma, akciğer, meme kanser türleriyle verem hastalıkları da sayılabilir.

PWD Düşüklüğü Nasıl Olur?

Kanda yeteri kadar PWD değeri bulunmaması düşük trombositli olduğunu gösterir. Buna sebep olarak kemik iliği içerisinde yer alan sorunlardan kaynaklanır. Bazen de trombositler başka bir sebepten dolayı hızlı kullanım sağlar ve kendi kendini imha edebilmektedir. Bu gibi durumlarda vücut trombosit azlığı yaşaması durumunda bunun kesinlikle araştırma gerektiği unutulmamalıdır. Uzun vadeli kanama sorununda, kemoterapi veya radyasyon tedavisinde, pestizit ya da zehirli kimyasallarla temaslarda bulunması yer alır. Buna ek olarak bağışıklığın dokularına zararlı şekilde saldırması ve bunlara ek olarak trombosit oluşumunun yok olması, oimnün hastalıkları, kan hücre üretiminin azalması, purpura olarak oluşan döküntü oluşumu ve negatif bakterilerin zehirlemesi faktörleri oluşum gösterir.

Trombosit Bağışlama Nasıl Yapılır?

Rahatsızlığı bulunan hastaların ya gün aşırı ya da haftada bir olmak kaydıyla trombosit alımı sağlanmaktadır. Bağışçı kişilerin 18 yaş sınır bulunur. Diğer bir sınırda 60 yaş sınırlamasıdır. Bu aralıkta olan bireylerin en az 50 kg olması ve 48 saat boyunca aspirin maddesi gibi ilaçları kullanmamış olması gerekmektedir. Bağış yapan kişilerde herhangi bir yan etki görülmez bağış süresi 90 dk civarında yapılmaktadır.
Tam kan sayımı testinde karşımıza çıkan PDW değeri, kandaki trombosit hücrelerinin dağılım genişliğini simgeler. İngilizce Platelet Distribution Width (Trombosit Dağılım Genişliği) ifadesinin kısaltmasıdır. Peki trombosit ne işe yarar? Kan testlerindeki PDW nedir? PDW değerleri hangi aralıkta olmalıdır? PDW yüksekliği ve düşüklüğü neye işaret eder?

Trombosit Nedir, neden Önemlidir?
Trombosit (platelet - PLT), kırmızı kan hücreleri (alyuvar - RBC) ve beyaz kan hücreleri (akyuvar - WBC) ile birlikte kanı oluşturan üç hücre grubundan biridir. Trombositler, insan vücudunda en yaşamsal görevlerden birini yürütür: Damarlar hasar görmüş olduğunde meydana gelen kanamaları durdururlar. Bunu, kanın pıhtılaşmasını sağlayarak yaparlar. Kanda trombosit değerlerinin normalin altında olması kanamanın durmayacağı, normalin üzerinde olması ise kanda istenmeyen pıhtılaşmalar oluşabileceği anlamına gelir.

Trombositler kemik iliğinde bulunan, megakaryosit adlı iri hücrelerde oluşur. Bu hücrelerden minik parçacıklar halinde ayrılarak dolaşım sistemine dahil olurlar. Çekirdeksiz hücrelerdir. Dolaşım sisteminde 8 ila 10 gün hayatta bırakılırlar. Bu sürenin sonunda dalakta parçalanıp imha edilirler. Bundan dolayı kemik iliğinin ömrü dolan veya kanama sebebiyle kaybedilen trombositlerin yerine sürekli olarak yenilerini üretmesi gerekir.

Dolayısıyla, kandaki trombosit sayısı ve trombosit dağılım genişliği, kemik iliğinin ne kadar doğru ve verimli çalışmış olduğunı ortaya koyar. Eğer kanda yeterince trombosit yoksa yada mevcut trombositler görevlerini doğru yapmıyorsa, aşırı kanama ve kan kaybı riski ortaya çıkabilir.

Trombositler Kanın Pıhtılaşmasını nasıl Sağlar?
Kan damarlarının yaralanması ve kanama başlaması halinde, trombositlere sinyal gider. Kanama noktasına hücüm eden trombositler, damarın hasarlı bölümünün üzerinde birbirlerine yapışmaya başlayarak kümelenirler. Bu sırada, öteki trombositlerin de aynı bölgede toplanmasını elde eden kimyasal bileşikler salgılarlar. Tüm bu sürecin sonucunda, yaralı bölge boyunca bir trombosit birikimi doğar ve kanama durur.