parkinson hastalığı nedneleri ve tedavisi - Hasta Sözlük
Genellikle orta yaşlılarda meydana gelen titremeli inme. İlk kez 1817'de James Parkinson tarafından tanımlanan Parkinson hastalığı onun adıyla anılır. Parkinson hastalığı çok yaygındır; hemen hemen her bin kişiden bir kişi bu süreğen ve sürekli ilerleyen hastalığa yakalanır.
Beynin tabanında, hareketlere uyum sağlayan ve Substansia nigra diye adlandırılan bölgedeki gangliyonlarda meydana gelen körelme, Parkinson hastalığına yol açar. Ancak bu bölgede neden körelme oluştuğu bilinmemektedir.
Damar sertliğinin Parkinson hastalığına yol açtığı sanılmaktaysa da bu varsayım henüz tümüyle doğrulanamamıştır. Beyin yangılanması sonucu Parkinson hastalığı oluştuğu da görülmüştür. Bazı ilaçların, örneğin tansiyon düşürmek için kullanılan metildopa ya da psikiyatride uygulanan yatıştırıcı klorpromazinin Parkinson hastalığına yol açtığı saptanmış ancak bu ilaçların Parkinson hastalığına neden sebep olduğu anlaşılamamıştır. Hasta bu ilaçları bıraktığı zaman Parkinson belirtileri de ortadan kalkmaktadır. Karbon monoksit gibi gazların sebep olduğu zehirlenmeler de Parkinson hastalığı ile sonuçlanmaktadır.
Parkinson hastalığının başlıca belirtileri, titreme, kasların katılması ve hareket etme olanağının azalmasıdır. İlk kez ortaya çıkan belirti titremedir. Ellerden birinde başlayan titreme daha sonra elle aynı tarafta olan bacağa ve diğer ele geçer. Genellikle hastanın bir yanı öbüründen daha çok etkilenir. Hastanın eli hareketsiz dururken titreme çoğalır. Bu titreme hasta elini hareket ettirdiği zaman azalır. Sinir gerginliği ve yorgunlukla artan titreme, uykuda tamamen geçer. Kaslarda katılaşma ilk kez boyunda başlar. Serleşen kaslar başın sürekli öne eğik durmasına yol açar. Belkemiği de katılaşıp eğilir ve hasta kamburlaşır; küçük adımlarla ve sendeleyerek yürür.