Öpücük Hastalığı Bulaşıcılığı Ne Kadar Sürer? - Hasta Sözlük
Öpücük Hastalığı Bulaşıcılığı Ne Kadar Sürer?

İsmine aldanıp öpüşme sonucu bulaşan bir hastalık olarak düşünmemek gerekir. Bu hastalık tükürük yoluyla bulaşır. Bunun dışında vücut sıvısıyla da bulaşma eğilimi gösterir. En çok ergenlerde görülür. Ancak bu hastalık yetişkinlerde de gözlemlenmiştir. Çoğu insan çok küçük yaşlarda hatta bebeklikte bu hastalığı geçirdiği için belirtileri çok zor tespit edilir. Öpücük hastalığı bir defa geçirildiğinde vücut bağışıklık kazanır, hastalık tekrar etmez.

Öpücük Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Belirtiler virüsü kaptıktan yaklaşık 4-9 hafta sonra ortaya çıkar. Bu kuluçka döneminin ardından yetişkinlerde belirtiler net olarak ortaya çıkar. Çocuklarda ise belirtileri gözlemlemek zordur. İlk belirtileri yorgunluk ve keyifsizliktir. Arkasından titreme ve iştahsızlık ortaya çıkar. İlerleyen günlerde bademcik şişmesi ve baş ağrıları ve gece terlemeleri başlar. Koltuk altı ve boyundaki lenf bezleri şişer. Az da olsa dalak ve karaciğerde büyüme gözlenir. Ölümcül özelliği çok az olan bu hastalık, ilaç tedavisi, istirahat ve doğru beslenmeyle tedavi edilir.

Öpücük Hastalığının Tedavisi

Hastalığın tedavisi boğaz, baş ağrısı ve bademcik şişmesine iyi gelen ilaçların verilmesiyle başlar. Hiç bir tedavi verilmese bile 1-2 ay içerisinde hastalık kendinden düzelme eğilimi gösterir. Ancak bu hastalığı geçiren kişide belirtiler ağır seyrediyorsa, iltihap hastalıkları uzmanı devreye girmesi gerekir. Dalağın büyüyüp patlaması durumunda cerrahi bir müdahale şarttır. Yine dalağın büyüdüğü tanısının ardından kişi spordan uzak durmalıdır.

Öpücük Hastalığı Bulaşıcılığı Ne Kadar Sürer?

Hastalığın bulaşıcılık süresi, virüsün tanısı konulduktan sonra takip eden 3 ay içerisinde gerçekleşir. Bu süreç içerisinde virüsün bulaşıcılık özelliği bulunur. Bu yüzden hastalığı bünyesinde alan kişiyle sıvı ve tükürük temasından kaçınmalıyız. Bu süre geçip ve hasta tedavi aşamasını bitirdikten sonra sağlık açısından herhangi bir tehlike söz konusu değildir.

Öpücük Hastalığında Kan Testleri

Kan testlerine akyuvar sayısının ve tiplerinin belirlenmesiyle başlanır. Antikorların testi ve karaciğerin fonksiyonları incelenir. Kanda bizi yabancı istilacılardan korumakla görevli, bağışıklık sistemimize ait beyaz kan hücrelerinin sayımı yapılır. Bu testlerin ardından tedavi aşamasına geçilir.

Öpücük Hastalığı Tehlikeli midir?

Öpücük hastalığı aslında tehlikeli değildir. Ancak ailelerin bu hastalığa hakim olması ve dikkat etmesi gerekir. Genelde hafif seyretse de nadir de olsa kansere sebep olabilir. Bu bilgiler ışında her ne kadar tehlikeli gözükmeyen bir hastalıkta olsa da, belirtiler gözüktüğü andan itibaren, ailelerin her türlü olasılığı göz önünde bulundurarak, hastalığa titizlikle yaklaşmalılar. Hastalığı bir defa geçirenler bu virüse karşı bağışıklık kazanırlar. Aşı çalışmaları ise devam etmektedir. Çocuklarınızın ateş, boğaz ağrısı ve halsizlik şikâyetlerini hafife almamak gerekir. Özellikle erken tanı hastalığın kolayca atlatılması açısından elzemdir. Öpücük hastalığının kendisi, ismi kadar masum değildir. Tedavi aşamasında hekiminize güvenip hastalığın seyrini dikkatle takip etmeniz çok önemlidir. Çocuğunuzu bu hastalıktan korumaya yönelik yapacağınız en iyi şey onu dudaklarından öpmemenizdir.