oksiyüroz nedir - Hasta Sözlük
Dünyanın bütün ülkelerinde yaygın olan bir bağırsak hastalığı. Genellikle çocuklarda çok rastlanırsa da, yetişkin insanlarda da görülür. Hastalığa sivrikuyruk (Oxyuris vermicularıs) yol açar.
Hastalığın başlıca ve karakteristik belirtisi anüs bölgesindeki kaşıntılardır. Kaşıntılar özellikle geceleri ortaya çıkar. Kaşıntı bağırsağın son bölümünün mukozasına dişi sivrikuyruk tarafından bırakılan çok sayıda yumurtalardan ileri gelir. Dişi sivrikuyruk sırf yumurtalarını bırakmak için yerleşme yeri olan ince bağırsaktan aşağı iner.
İncelemelerde anüs çevresinin kızarmış ve dışkı kalıntıları ile karışmış kanlı bir sümüksü madde ile örtüldüğü görülür. Ayrıca anüs çevresinde doku zedelenmelerine de rastlanır; bunlar şiddetli ve rahatsız edici kaşıntıya dayanamayan küçük çocukların kaşınmalarından ileri gelir. Yumurtalarını bırakmak için anüs dolaylarına inen dişi sivrikuyruk genellikle anüsün ağzından dışarı çıkar. Kız çocuklarından üreme organına yerleştiği olur. Bu durum da çok şiddetli bir kaşıntıya yol açar
Oksiyürozun öbür belirtileri sırayla, iştahsızlık, bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı ve daha ağır hallerde de şiddetli baş ağrısı, baş dönmesi, çırpınma gibi sinirsel rahatsızlıklardır. Oksıyüroz çoğu kez apandisite de yol açar.
Teşhis zor değildir; küçük çocuğun dışkısın da sivrikuyruğa ve yumurtalarına rastlanması teşhisi mümkün kılar Hastalığın tedavisin de ağızdan alınan solucan öldürücü ilaçlardan faydalanılır Birçok hallerde anüs yoluyla bölgesel tedavi de uygulanır.
Küçük çocuğun temiz tutulması, kaynağı belli olmayan sulardan içirilmemesi, iyi yıkanmamış ve olgunlaşmamış meyve ve sebze ye dirilmemesi, topraklı ellerini ağzına götürmemesi koruyucu tedbirlerin başında gelir.