oksalüri nedir - Hasta Sözlük
Sidikle birlikte vücuttan bol miktarda kalsiyum oksalat atan bir kişide parosistik oksalüri halinin, ya da oksalat kökenli sidik kesesi taşının veya böbrek taşının meydana gelmemesi için, bu kişinin organizmada oksalik asit üreten yiyeceklerden kaçınması gerekir Bu yiyeceklerin başlıcası ıspanak, baklagiller, kakao, çikolata, çay, kuru erik, kuşkonmaz, turp, hindiba, midye ve beyindir.
Sidikte oksalit asit bulunması hali. Normal sidikte, alkali oksalitler halinde, çok küçük miktarlarda (litrede 45 cgr ) çözülmüş oksalik asit bulunur. Oksalüriye yakalanan, yani sidiklerinde normalden daha fazla oksalik asit bulunan kimselerin sidiklerinde bir miktar kalsiyum oksalat da bulunur Kalsiyum oksalat sidik sıvısı içinde çözülmediğinden, çözülmemiş kristaller halinde vücuttan dışarı atılır. Bu kristallerin çözülmesi ve yoğunlaşması sonucu böbrekte ya da sidik kesesinde kalsiyum oksalat taşları meydana gelebilir.
Oksalik asit bakımından çok zengin olan sidiğin vücuttan atılışı önemli derecede rahatsızlıklara yol açmaz. Ancak işeme sırasında yanma görülür ve işeme zorlaşır İşemenin zorlaşmasının nedeni, sidik kesesi mukozasının, içinde fazla oksalit bulunan sidik tarafından irkitilmesidir. Bir de, böbrek bölgesinde şiddetli ağrıya yol açan parosistik oksalüri hali vardır. Bu durumda sidiğin rengi kararır ve çoğu kez içinde kana rastlanır. Bu gibi hallerde hastada böbrek taşından şüphe edilir. Fakat böbreklerin röntgeni çekilince taş görülmediğinden bu şüphe ortadan kalkar. Mikroskop incelemesinde, sidik kesesinde bol miktarda kalsiyum oksalat kristallerine rastlanması parosistik oksalüri teşhisine olanak verir.