obezite ameliyatı nedir? - Hasta Sözlük
günümüzün en fazla rastlanıldığı hastalıkların başında gelen obezite aşırı şişmanlığın sonucunda ortaya çıkan ve vücuda verdiği tahribattan dolayı bir sürü rahatsızlığın oluşumuna zemin hazırlayan obezite, insan ölümüyle sonuçlanan ciddi bir hastalıktır. genel anlamda bakıldığında kişilerin boyu ile kilosu arasındaki farkın anormal seviyede fazla olmasıdır. yağlı yiyeceklerin aşırı tüketilmesi sonucu vücudumuzdaki yağ oranının artmasıyla beraber diyabet ve insülin direnci gibi ciddi hastalıkların oluşmasına neden olan obezite hareketsiz bir yaşam tarzına sahip olan kişilerde fazla görülmektedir.
obezite rahatsızlığını yaşayan kişilere öncelikle diyetisyen kontrolünde gerekli tetkikler yapılarak diyet programı uygulanır ve birtakım zayıflama programları ve destekleyici tabletlerle hastanın kilo vermesi sağlanır. tüm bunlar uygulandıktan sonra ki aşamada kilo kaybı yaşanmaz ise obezite ameliyatı dediğimiz mide küçültme ameliyatına karar verilir.

obezite ameliyatı kimlere uygulanmaktadır?
obezite cerrahisi, kişinin boyu ile vücut ağırlığı hesaplandığında aradaki farkın fazla olduğu kişilere vücut kitle endeksi hesaplandığında 40’ın üzerinde olan ve diyetisyen kontrolünde dahi yapılan programlarla sporla ve diyet yaptığı halde kilo veremeyen kişilere önerilmektedir. aynı zamanda vücut kitle endeksi hesaplamalarında 35’in üzerinde olan diyabet, yüksek tansiyon gibi rahatsızlıkları olan, bu yüzden yaşam kalitesi azalan hastalara obezite ameliyatı önerilmektedir. eğer ki hormonal durumlardan kaynaklı fazla kilonuz varsa yada dönemsel ilaç kullanımından kaynaklı olarak fazla kiloya sahipseniz mide küçültme ameliyatı önerilmez.
genel olarak bu obezite sorunu yaşayan kişilerde yaş aralığı olarak 15 yaş ile 60 yaş arası psikolojik sorunu olmayan kişilere obezite ameliyatı yapılabilmektedir. obezite ameliyatı kimlere uygulanmalıdır sorusuyla çok sık karşılaşılmaktadır. bu ameliyatı öncelikle kişinin istemesi ve bir diyetisyenle görüşüp gerekli tanı ve tetkikler yapıldıktan sonra diyet programında başarılı sonuçlar alamayan kişilere önerilir.

obezite ameliyatı nasıl yapılmaktadır?
obezite ameliyatı, kişinin kendini daha iyi hissetmesi, istediği giyecekleri giyebilmesi vs gibi nedenlerle ne kadar yapılması istense de esas burada önemli olan insan hayatında ciddi anlamda tehlike oluşturan kalp damar hastalıkları, yüksek tansiyon, diyabet, solunum yetmezliği, reflü, depresyon gibi birtakım hastalıklara zemin hazırlamaktadır. ayrıca kolon kanseri, meme kanseri ve prostat gibi hastalıkların oluşumuna da yardımcı olmaktadır. obezite ameliyatında iki temel yöntem vardır. bunlardan biri hastanın midesinin hacmini küçültmek yani az yiyerek doymasını sağlamak diğeri de bazı alınan gıdaların emiliminin engellenmesini sağlamak şeklindedir.
bu ameliyatta günümüzde artık diğer ameliyatlarda olduğu gibi kapalı yani tıbbi terimle laparoskopik denilen yöntemle yapılmaktadır. bu yöntem ile hastanın iyileşme sureci hızlanır. obezite ameliyatı nasıl yapılıyor bundan sonra midem nasıl olur gibi sorularla çok fazla karşılaşılmaktadır. bu konunun uzmanları hastanın öncelikle kendisinin bu ameliyata karar vermesini ve sonraki süreçte kendini nasıl koruması gerektiği konusunda hastalarını bilinçlendirmektedirler.

obezite ameliyatı sonraki süreç nasıl olmalıdır?
günümüzde obezitenin birçok hastalığa davetiye çıkarması gibi nedenlerle fazla kilolarından şikayetçi olan kişiler diyetisyen eşliğinde kilo vermeye çalışırlar. bu tedavi yöntemi oldukça güvenilir olup fazla kiloları sayesinde hareket kısıtlılığı yaşayan hastaların tercih ettiği yöntemlerdendir. kapalı şekilde yapılan obezite ameliyatındaki süreç nasıl olmalı diye merak eden hastalar için konunun uzmanları esas ameliyat sonrası sürecin önemli olduğunun altını çizmektedir.
bu ameliyatın yapılmasına karar verildikten sonra ultrason, tahliller gibi birtakım tetkikler yapılması gereklidir. bu tetkiklerin sonucuna göre hastanın ameliyata uygun olup olmadığına karar verilmelidir. yalnız burada önemli olan ameliyat sonrası sürecin iyileşme evresinde ve sonrasında sağlıklı beslenme tarzını benimsemek ve egzersizi hayatımızda dahil etmek olmalıdır. aksi taktirde mide küçültme ameliyatında verilen kilolar tekrardan alınabilir.