mide yanması için evinizde tedaviler - Hasta Sözlük
Sık sık mide ekşimesi, şişkinlik, kusma veya boğazınızda sıkışmış yemek hissi yaşıyorsanız, dikkat etme zamanı gelmiştir. Bunlar asit reflü, gastroözofageal reflü hastalığı (GERD) veya asitliğin belirtileri olabilir. Neyse ki, bir asit reflü diyeti bu rahatsız edici semptomları azaltmaya yardımcı olabilir. İlaçlar, asitlik gibi sorunları gidermek için oldukça yaygın bir şekilde kullanılsa da, yeme alışkanlığınızı değiştirmek de sorunun çözülmesine yardımcı olabilir! İşte yapabileceğiniz bazı şeyler.

Asitle Yanma Hissinizi Alkali Gıdalar ile Giderin
Yeme alışkanlığınızı değiştirmek, reflüden kaçınmanın en kolay ve en etkili yoludur. Daha az asidik ve daha alkali yiyecekler yemek, asidin yemek borunuza geri akışını azaltmaya yardımcı olur. Midenizin asidik içeriğini nötralize eden alkali yiyecekler de reflünün etkisini uyuşturur. Bu yiyecekler şunları içerir:
• Ispanak, çemen otu, bamya, salatalık, pancar, havuç, brokoli, lahana, kişniş, karnıbahar, tatlı patates, patlıcan, soğan, bezelye, kabak ve turp gibi sebzelerin çoğu (yeşil veya başka türlü)
• Çoğu meyve, özellikle muz, elma, karpuz, incir ve nar
• Şekersiz yoğurt
• Yeşil fasulye, lacivert fasulye, bakla, lima fasulyesi, barbunya ve mercimek
• Badem, kabak çekirdeği, keten tohumu, susam ve ayçiçeği çekirdeği gibi kuruyemiş ve çekirdekler
Yeme alışkanlığınıza daha fazla asit azaltıcı yiyecek eklemeniz gerekmektedir. Yeşil salataları yemek eşliğinde veya tek başına atıştırmalık olarak kullanın. Ayrıca küçük dozlarda yemek için masanızda küçük bir kavanoz bulundurun. Özellikle yaz aylarında tatlı tabağınızı meyveli sağlıklı bir fincan yoğurtla değiştirin. Yemeğinize geleneksel günlük veya modern filiz salatası gibi bakliyat veya baklagil tabağı ekleyin.

Hidrat, Hidrat, Hidrat
Kendinizi sulu tutmak, en çok önemsenmesi gereken sağlık tavsiyesidir. Araştırmalar, maden suyu içmenin reflü semptomlarını azalttığını göstermiştir. Yeterli su içmek, semptomların giderilmesi için midede bulunan asitleri seyreltir. Başka bir çalışma, alkali su (pH 8.8) içmenin büyük ölçüde reflü semptomlarını azaltmaya yardımcı olduğunu göstermiştir. Suyun pH'ını yükselten alkali su ve su filtreleri hemen hemen tüm mağazalarda mevcuttur. Buna geçiş yapmanın GERD'nize yardımcı olup olmayacağını anlamak için beslenme uzmanınıza veya doktorunuza danışın.

Midede Yanmaya Neden Olan Gıdalardan Kaçının
Yeme alışkanlığınızda reflü oluşturan yiyecekleri belirlemek ve onları azaltmak önemlidir. Yağ yönünden zengin besinler reflüyü artırma eğilimindedir. Bunlar şunları içerir:
• Kızarmış lezzetler
• Yağ bakımından zengin tatlılar
• Yağlı garnitürler
Sırada mide duvarınızı tahriş eden ve mide ekşimesine neden olan baharatlı yiyecekler var. Bunları da hayatınızdan çıkartmanız gerekmektedir.
Çikolata ve kahve ayrıca gastroözofageal reflü oluşturabilir. Alkollü ve gazlı içecekler tüketildikten birkaç saat sonra bir reflü etkisi yaratma eğilimindedir. Paketlenmiş gıdalar, asitliğe de neden olduğu bilinen sodyum açısından zengindir.

Alışkanlıklarınızı İzleyin
GERD söz konusu olduğunda, ne yediğiniz, ne zaman yediğiniz kadar önemlidir. Uzanmak, yemekten bir saat sonra uyumak ve hatta yemek sonrası dar kıyafetler giymek mide yanması şansınızı artırabilir.
Bu bilgiyle donanmış olarak, menünüzü bu doğal asit ilaçları ile bir asit reflü diyeti etrafında planlama zamanı. Bunları muhtemelen mutfağınızda bulunduruyorsunuz!