mide spazmı nedir - Hasta Sözlük
Damar çeperi kasılması en çok deriyi besleyen damarlarda görüldüğünden hastanın rengi birden solar. Bu kadar ivegen mide spazmıyla birlikte çoğu zaman midede bazı başka rahatsızlıklar da olur. Mide bulantısı, geğirme, kusma görülür. Hasta kriz durumunda incelenirse karın boşluğu çeperinin epigastriyum kesiminde sertleştiği anlaşılır. Ağrıyan noktaya bastırınca acı biraz hafifler; bu nedenle hasta yüzükoyun yatmak ister. Kriz süresi çeşitli olabilir; krizin gelişi aç karnına olabildiği gibi tok karnına da olabilir. İki kriz arasında günler, bazen de aylar geçebilir. Aralarda hasta midesinde hiç bir acı, ağrı duymaz Aşırı vücût yorgunluğu, birden iklim değiştirme, adet gecikmesi, çok aşırı duygulanma vb. kriz getiren nedenlerdendir.
Tedavi için spazmı fiziksel olarak yok edecek yöntemlere, yani sıcak su kesesi koyma, derine sıcaklık veren bir diyatermi uygulama gibi yollara ve atropin, hatta morfinle birlikte atropin gibi ilaçlara başvurulur. Bunlar spazmı açınca, yani kasları gevşetince, ağrı kendiliğinden hafifler.
Kriz gelmesini önlemek için kasların nörovejetatif gücünü düzene sokucu ilaçlar, örneğin, belladon, papaverin, bromür, valeriyan ve lünal esaslı ilaçlar verilir. Hastaya fazla fiziksel yorgunluktan, aşırı duygulanmalardan kaçınması öğütlenir.
Mide spazmı bazı hastalarda mide bağırlarının yalnız bir kesiminde görülebilir. Bu da kardiyospazm ve pilorospazm olarak iki çeşittir. Birincide kasılan kardiaz yani yemek borusununun mideye açıldığı nokta, ikincide pilor yani mideden onikiparmak bağırsağa geçilen noktadır. Kardiyospazm da mide spazmı gibi birincil ve ikincil olarak ikiye ayrılır.