metabolik cerrahi nedir, nasıl uygulanır? - Hasta Sözlük
metabolik cerrahi nedir, nasıl uygulanır, son yılların en sık karşılaşılan sağlık sorunlarından biri olan diyabet, tedavi edilmediği süre içerinde ilerleyen yıllarda kişinin vücudunda ve diğer organlarında tahribatlara yol açarak kişinin hayatında ciddi sağlık sorunları meydana getirir. metabolik cerrahi nedir, diye merak edilen bu son yıllarda sıkça karşılaştığımız terime halk arasında şeker veya diyabet ameliyatı da denilmektedir. yüksek kolesterol, yüksek tansiyon, diyabet sorunu ve obezitenin görüldüğü kişilerde daha fazla olan metabolik sıkıntıların çeşitli ameliyat yöntemleriyle tedavi edilmesine metabolik cerrahi denilmektedir.
hasta olan kişi bu kolesterol seviyesinin yüksekliğini veya aşırı kiloya sahip olup ta herhangi bir zayıflama girişiminde bulunmuyorsa kişinin diğer kişilere nazaran kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riski çok fazladır. obezite, tansiyon ve diyabet üçlüsü kişide varsa ya da bu hastalıkların bir tanesinin bile kişide olması hastanın iç organlarında tahribatlar oluşturarak sağlıklı organların işlevini kaybetmesine sebebiyet vermektedir. bu hastalar için erken tanı oldukça önemlidir. bu sağlık sorununu yaşayan kişilerin mutlaka bir dahiliye uzmanıyla görüşmesi ve gerekli tetkiklerin uygulanması gerekir.

metabolik cerrahi kimlere uygulanır?
metabolik cerrahi, tip 2 adı verilen diyabet hastalarına uygulanmakta ve akabinde sağlıklı sonuçlar elde edilmektedir. egzersiz yaparak ya da kilo kontrolü sağlayan ilaçlar kullanılarak ve insülin kullanıldığı halde hala istenilen sonuca ulaşılamayan hallerde cerrahi girişim yöntemine başvurulmaktadır. yalnız farklı diyabet çeşitleri de vardır. tüm diyabet hastaları bu operasyondan istediği sonucu alamaz. tip1 adı verilen diyabet hastası olan kişiler bu metabolik cerrahi tedavisinden fayda sağlayamazlar. metabolik cerrahi kimlere uygulanır dersek eğer, fazla kilo sahibi olan obezite hastalar ve diyabet türü tip 2 olan kişiler bu cerrahi operasyondan sağlıklı sonuç alabilirler.
ayrıca diyabet hastası olan kişinin bu cerrahi operasyondan olumlu sonuç alabilmesi için henüz pankreastan insülin salgılanmasının yeterli olması gerekmektedir. yani pankreasın sağlıklı çalışması ve zarar görmemiş olması gerekir.

metabolik cerrahi nasıl uygulanır?
metabolik cerrahi, birçok farklı yöntemle hastaya uygulanır. en çok tercih edilen hastanın daha çabuk iyileşmesini destekleyen yöntemlerden birisi de kapalı denilen laparoskopik yöntemdir. metabolik cerrahi nasıl uygulanır, acı verir mi diye sorarsak eğer bu yöntemde hastada aletlerle 4 veya 5 delik oluşturarak hastaya metabolik cerrahi uygulaması yapılır. hasta da büyük bir ameliyat kesiği olmaz. daha az acı hissederek yapılan bu cerrahi girişim sonrası ameliyat izi ve dikiş problemi olmadığından hasta günlük hayatına kısa zamanda kavuşabilir. ameliyat süresi 1 veya 3 saat hastanın durumuna göre sürebilmektedir. hasta ameliyat sonrasında 3 gün hastanede kalarak kısa zamanda günlük hayatına dönebilmektedir.
metabolik cerrahi ameliyatı hasta kişinin pankreasın sağlıklı çalışmasıyla yakından ilgili bir operasyondur. birçok farklı metabolik cerrahi ameliyat yöntemi olmakla beraber kişinin pankreası ve obezite seviyesi dikkate alınarak karar verilir. bu cerrahi operasyonu düşünen kişilerin öncelikle endokrinoloji uzmanından randevu talep ederek gerekli testleri yaptırması gerekir.

metabolik cerrahi ameliyatı sonraki süreç nasıldır?
metabolik ameliyat sonrası süreç nasıldır, denildiğinde öncelikle ameliyattan sonraki ilk 1 ay içerisinde operasyon geçiren kişinin vücudunun alışma ve adaptasyon süreci başlamaktadır. operasyon sonrası kişinin vücudunda metabolizması yenileneceğinden kişinin kan şekerinde ve tansiyon değerlerinde artışlar görülebilir. bu durum olasıdır. metabolizmanın alışma evresidir. kişiler bu süreçte kendisini yorgun halsiz ve enerjisi düşük hissedebilirler. metabolik cerrahi ameliyatı sonrasındaki iyileşme dönemi her hastaya göre farklılık gösterecektir.
metabolik cerrahi ameliyatının birtakım hastalarda iyileşme sürecinde farklılıklar oluştursa da genel anlamıyla kişinin ameliyat öncesi yaşadığı sıkıntılardan kurtulma ve rahatlama yaşadığı bir gerçektir.