menier sendromu nedir - Hasta Sözlük
menier sendromu belirtileri yüz yıl evvel prosper meniere adında bir fransız tarafından açıklandı. tarif ettiği tipik belirtiler gelip giden işitme kaybı ile beraber baş dönmesi, kulak çınlaması ve etkilenmiş olan kulakta bir basınç hissi duyulmasıdır. menier sendromu ekseriyetle önce bir kulağı etkiler ve vakaların yüzde yirmibeş ila yüzde ellisinde ilerde ikinci kulak da etkilenir. bu hastalığın nedeni henüz bilinmiyor. labirent denilen iç kulakta sıvı artışı görülüyor. bu sıvı fazlası labirent zarında basınç yapar. bu zarı bozar ve bazen de yırtar. neticede denge ve işitme duyuları bozulur.
belirtiler
- şiddetli baş dönmesi ve beraberinde bulantı ve kusma
- kulak çınlaması.
- soğuk ve bozuk işitme.
- işitme kaybı.
teşhis
menier hastalığı, dönem dönem ataklarla ortaya çıkar. bu dönemler arasında herhangi bir belirti görülmez; hastalık dönemlerinin arası birkaç saat, birkaç ay ve hatta birkaç yıl olabilir. hastalığın ortaya çıktığı dönemler de birkaç saat, bir gün ya da daha uzun sürebilir.
hastalık belirtileri hafif ya da ciddi olabilir. genellikle değişen düzeylerde baş dönmesi (çoğu kez bulantı ve kusmaya neden olacak kadar şiddetlidir), kulak çınlaması ve özellikle düşük frekanslarda işitme azalması ya da kaybı görülebilir. hastalık dönemlerindeki şikayetler giderek daha ağırlaşır.
bu belirtilerin herhangi biri ortaya çıkarsa, gecikmeden doktorunuza başvurun. doktorunuz çeşitli ses frekanslarında ne kadar işittiğinizi ölçmek için bir test yapacaktır. bu test yetersiz kalırsa, teşhis koymak için başka testler de gerekebilir.
bu tür bir testte (elektronistagmografi) kulağa sıcak ve soğuk su verilir. bu işlem yapıldığında gözlerinizde çeşitli hareketlerin olduğunu fark edersiniz. gözlerdeki bu hareketler değerlendirilir. bu test farklı sıcaklıklardaki sularla tekrarlanır; her kulağın verdiği yanıt kaydedilir ve diğer kulakla ve normal yanıtlarla karşılaştırılarak iç kulağın denge işlevinin normal olup olmadığı belirlenir.
bazı kimselerde bu arada sırada gelen krizlerdir ve esasında sadece zorluk yaratan bir durumdur. fakat daha az sayıda da olsa bazılarında tamamen sağırlık, sık gelen ve güçsüz bırakan baş dönmesi ve bulantı yapar.
ilaçla tedavi
doktorunuzun baş dönmesini ve arkasından gelen bulantı ve kusmayı durdurmak için ilaç vermesi olasıdır. diğer bir tedavi yolu da idrar sökücü ilaç alıp vücuttaki sıvı miktarını azaltmak olabilir. kafein, alkol ve nikotini kesmek de yararlı olabilir. şiddetli bir krizin sebep olabileceği gerginliği gidermek için sakinleştirici ilaçlar da verilebilir. ilaç tedavisinin uzun süren tedavilerde ne zaman yararlı olduğunu söylemek zordur. çünkü menier sendromu hafifleyip kendi kendine ortadan kaybolabilir.
ameliyat
ilaç tedavisi krizlerin sıklığını ve şiddetini kontrol edemezse, ameliyat gerekebilir. ameliyatla iç kulaktaki ve zarlarındaki basınç ortadan kaldırılır. bazen dengeyi kontrol eden sinir kesilir. hasta kulakta çok veya tamamen işitme kaybı olduğunda ve baş dönmesi çok şiddetli ise tüm iç kulağın yok edildiği bir uygulama önerilebilir. bu durumlarda denge sağlama görevi diğer kulağa ve adaletin kendiliğinden verdiği işaretlere (impulse) ve görme duyusuna geçer. eğer her iki kulakta da menier sendromu varsa tedavi daha zordur. ameliyat güçsüzlük
krizleni durdurabilmek için daha zayıf olan kulağa yapılır. kulağa toksin (zararlı, zehirli madde) etkisi yapan antibiyotik stneptomisin dikkatle kontrollü miktarlarda verilebilir. bu uygulamada iç kulağın denge sağlayan kısmı yok edilirken, işitme görevi yapan kısmı (bölümü) korunmak istenmektedir.