kulak çınlaması sebepleri - Hasta Sözlük
Tinnitus, çoğunlukla işitme sinirlerinin mikroskopla görülebilecek kadar küçük olan uçlarında meydana gelen hasarlardan ötürü gelişir. Bu sinir uçlarının sağlıklılığı doğru ve kesin duymayı sağlar ve bunlarda meydana gelecek bir hasar, işitme kaybı ve tinnitusa yol açar.
İlerlemiş yaşla birlikte sinir uçlarında bazı değişiklikler meydana gelir, bu da beraberinde tinnitusu getirir. Günümüz dünyasında yüksek ses, tinnitusun muhtemelen en sık rastlanılan nedenidir ve işitme kaybına da yol açar. Ne yazık ki birçok insan, endüstriel gürültünün, yangın alarmlarının, yüksek sesle müzik dinlemenin ve diğer gürültülerin ne kadar zararlı olduğundan ya habersizdirler ya da bunu umursamamaktadır.
Tedavi
Vakaların çoğunda özel bir tedavi yoktur. Eğer doktorunuz gerçek nedeni bulursa bunu ortadan kaldırmaya yönelik tedavi sonucunda kulağınızdaki çınlamalar da ortadan kalkar. Bunun için bazı röntgen filmleri ve denge testlerine ihtiyaç duyulabilir. Bunlara rağmen tinnitusun nedeni çoğu zaman bulunamaz. Neden ortaya konulmamış olmasına rağmen bazı durumlarda ilaçlar yardımcı olmaktadır. Kullanılan birçok ilaç vardır. Genellikle hastaya ilaç alması önerilir ve sonuç alınıp alınmadığı sorulur.
Yüksek sesli müziğe maruz kalmaktan korunun.
Kan basıncını sürekli kontrol ettirin.
Kontrol altında olması için doktorunuza başvurun.
Tuz alımını kısıtlayın (fazla tuz dolaşım sisteminizi bozacaktır).
Sinir sistemine uyarıcı etkisi olan kahve, kola ve sigaradan uzak durun.
Yeterince dinlenin ve çok yorulmaktan sakının.
Sesten endişelenmeyin. Kulak çınlaması, sağır olmanıza veya aklınızı kaybetmenize neden olmaz.
Sinirliliğinizi ve gerginliğinizi en aza indirin.