kulak cinlamasi nedir nasıl oluşur - Hasta Sözlük
kulak çınlaması etrafta gürültü olmadığı zaman duyulan rahatsız edici sestir. bu hem herhangi bir kulak rahatsızlığının hem de kalp damarlarına bağlı hastalıklar ve kansızlık dahil başka hastalıkların belirtisi olabilir. bu seslerin duyulmasına neden olan mekanizma anlaşılamamıştır. kulak çınlaması ekseriyetle işitme kaybına bağlıdır.
belirtiler
- kulakta zil, uğultu, ıslık gibi sesler duymak.
- işitme kaybı.
teşhis
kulaklarınızdaki zil sesi, vızıltı ya da benzer seslerin görünürde bir kaynağı yoksa, muhtemelen kulak çınlaması sorununuz vardır. bu gibi sesler ara sıra ya da sürekli olabilir ve ses yüksekliği değişebilir;kalp sesleriyle de eşzamanlı olabilir.
kulak çınlamasında,doktorunuz önce enfeksiyon, kulak tıkanması, otoskleroz, menier hastalığı, akustik travma, irsi sağırlık ya da iş şartlarının neden olduğu işitme kaybı gibi bozuklukların varlığını araştıracaktır.
doktorunuz kulağınızdaki sesin nedenini belirlemek için bir dizi test yapabilir; kulağınızı muayene ettikten ve işitme testlerini yaptıktan sonra bilgisayarlı tomografi çekilmesini de önerebilir.
kulaktan gelen sesler çok rahatsız edicidir, fakat kendi başına sağlığı tehlikeye sokmaz. bazı vakalarda çınlama hemen tedavi edilir ve geçer. kulak salgısı, yabancı bir madde veya orta kulak iltihabı böyle vakalardır. neticede işitme kaybı ekseriyetle ortadan kalkar. ancak birçok olayda belirtiye neden olan etkenin tedavi edilmesi çınlamayı kesebilir de kesmeye-bilir de, çınlamayı durdurmanın bir yolu bulunamadığında müzik sesi ile (örneğin geceleri saatli radyoyla) veya bazı vakalarda kulak çınlaması maskesiyle (işitme aleti gibi kullanılan ve kulakta duyulandan daha hoş sesler çıkaran alet) bu ses bastırılabilir. işitme özürlülerde kullanılan alet çevredeki sesleri yükselttiğinden çınlamayı azaltabilir. eğer kulaklarınız çınlıyorsa yüksek sesten, nikotinden, kafeinden ve alkolden uzak durun. bunlar çınlamayı artırır. ekseriyetle, bu rahatsız edici duruma katlanmayı öğrenmek gerekecektir.