kolesteatom nedir - Hasta Sözlük
kolesteatom mastoid çıkıntının ve orta kulağın rahatsızlığıdır. östaki borusunun tıkanması sonucu orta kulakta hava basıncı düşer ve kulak zarı içeri doğru çöker. bu durum kulak zarındaki bir delikten kulak kanalı derisinin orta kulağa doğru ilerlemesi nedeniyle de olabilir. normalde atılacak olan deri hücreleri (epitelial hücreler) orta kulakta tutulur ve burada bir kist veya kolesteatom denilen bin tümör oluştururlar. kolesteatom bu bölümü çevreleyen kemikleri aşındırır ve orta kulaktaki ufak kemiklere zarar verir.
belirtiler
- işitme kaybı
- kulaktan cerahat akması
- baş ağrısı veya kulak ağrısı
- baş dönmesi
bazı vakalarda bu doğuştan vardır. gelişme sırasında deri hücreleri kulak zarının gerisinde sıkışıp kalmıştır. kolesteatom eğer bir çocuğun kulağında oluşursa, çabuk büyür. yetişkinlerde bu problem yavaş ilenler.
teşhis
doktorunuz kulağınızı otoskopla, kulak kanalının bütününü görmesini sağlayacak bir ufak aletle, muayene eder ve kulak enfeksiyonu geçirip geçirmediğini öğrenmek ister. eğer bir kolesteatomdan şüphelenirse, sizi bir kulak-burun-boğaz uzmanına gönderir. böylece daha geniş bir muayeneden ve işitme testinden geçersiniz.
kolesteatom selimdir, başka yerlere yayılmaz. ancak kalıcı işitme kaybına neden olabilir. ayrıca yüz sinirlerini etkileyebilir ve tedavi edilmediğinde nadiren menenjite sebep olabilir.
bu durum kroniktir ve ancak ameliyatla geçer. kolesteatom küçükse daha basit (minör) bir ameliyatla alınır. daha büyük ve ilerlemiş bir kolesteatom orta kulak kemiklerindeki bozuklukların giderilmesi için daha büyük çapta bir ameliyat veya ameliyatlar dizisi gerektirebilir. bu uygulama kistin tüm parçalarını alabilmek için çok titiz çalışma gerektirir. kist tekrar oluşabilir onun için tekrar tekrar ameliyat gerekebilir.
işitmeyi sağlayabilmek için orta kulak kemiklerinin yeniden yapılması da ameliyata dahil olabilir. orta kulağı yeniden şekillendirmek için başka kimselerin kulak kemikleri veya yapay (prostetik) gereçler kullanılabilir.
şiddetli vakalarda radikal (kökten çıkaran) mastoidektomi yapıp belli aralıklarla temizlenebilecek bir bölüm bırakmak uygulanabilir bir seçenektir. bu metot kemikleri tedavi etmez ve işitme kaybını düzeltmez.