karaciğer düşüklüğü nedenleri ve tedavisi - Hasta Sözlük
Eskiden karaciğerin önemli derecede düşmesi halinde hasta ameliyat edilir, karaciğerin yeniden yerine yerleşmesi sağlanırdı. Günümüzde bu ameliyat terkedilmiştir. Çünkü bu ameliyat karaciğer düşüklüğünün oluşturduğu sakıncalardan çok daha önemli bozukluklara yol açabilmektedir.
Normal olarak sağ böğürde, yani karın boşluğunun sağ kısmında bulunan karaciğerin aşağıya, sağ taraftaki son kaburgaların altına doğru inmesi (hepatoptoz). karaciğerin yerini terk ederek düşmesi vücuttaki doğuştan elverişliliğe başka etkenlerin eklenmesinin sonucudur. Bu etkenlerin başlıcası karın kası çeperinin üst üste yapılan doğumlar, şiddetli ve hızlı zayıflamalar, uzun süre devam eden kas yorgunlukları, karın ameliyatları sonucu aşırı derecede zayıflaması, çökmesidir.
Karaciğerin karın boşluğunun sağ üst kısmında tutan karaciğer askı bağlarının doğuştan az esnek olması halinde yukarıdaki etkenler karaciğer düşüklüğüne yol açarlar. Karaciğer düşmesi çoğu kez az ya da çok şiddetli yerel ağrılara, sindirim bozukluklarına ve bunun sonucu kilo kaybına, kuvvetten düşmeye, kabıza, baş ağrısına yol açar. Karaciğeri düşük hasta yerel ağrılardan ve sindirim bozukluğundan şikayet eder. Çok geçmeden öfkeli, geçimsiz, yani nevrastenik bir tip olur. Karın üzerinde yapılan incelemede karaciğerin yukarı kenarının alçalmış olduğu görülür. Karaciğer düşmesi genellikle midenin, bağırsakların böbreklerin ya da dalağın aşağı doğru yer değiştirmesi, yani düşmesi ile bir arada görülür. Bazen de bütün karın organları hep bir arada aşağıya doğru düşerler.
Karaciğer düşmesinde uygulanan tedavi karnın esnek bir kuşakla bağlanmasından ibarettir. Bu esnek kuşak karnın ön çeperini içeriye ve yukarıya doğru iterek düşmüş olan karaciğeri yukarı doğru kaldırır. Bundan başka eğer hasta zayıf bir tipse striknin, fosfor ve arsenik kökenli güç arttırıcı ve düzenleyici ilaçlar verilir.