kancali kurt hastalığı - Hasta Sözlük
parazit adı verilen küçük canlılar tarafından meydana getirilen ve cilt, ince barsaklar ve akciğerleri etkileyebilen hastalıklardır. necator americanus, ancylostoma duodenale, ancylostoma ceylenicum ve ancylostoma braziliense adı verilen parazitler hastalığa neden olabilir. ilk iki parazit sadece insanlarda son ikisi ise hem insanlarda hem de hayvanlarda hastalık yapabilir. bu yazıda ilk iki tür üzerinde durulacaktır. kancalı kurt hastalığı son derece yaygındır ve nemli tropikal ve subtropikal bölgelerde yaklaşık olarak 700 milyon insanı etkilemektedir. dünya genelinde günde 700 milyon insandan ortalama 7 milyon litre kan emmektedirler.
özellikle gelşmekte olan ülkelerde çocuklarda meydana gelen kancalı kurt enfeksiyonu sonucu normalde ölümcül olmayan bir çok hastağa karşı çocukların direnci düşmekte ve ölüm meydana gelebilmektedir.
her iki türün de uzunluğu ortalama 10 mm civarındadır. kancalı kurtlar açık pembe veya pembemsi beyaz renktedirler. baş ev gövdeleri ters yönlere doğru bükülüdür. erkeklerinde yelpaze şeklinde (başka parazitlerde olmayan) keseleri vardır. döllenmiş bir dişi, 60 x 40 mikrometre boyutlarındaki yumurtalarından günde 10.000-20.000 arasında yumurtlayabilir. kancalı kurtlar 30 oc güney ve 45 oc kuzey enlemleri arasında bulunurlar.
hastalık; ılık, nemli ve oksijenli toprakta gelişen yavru kancalı kurtlarla (larva) deri yoluyla bulaşır. cilde giriş yerlerinde kaşıntılı bir kızarıklık meydana gelebilir. özellikle kapalı ve kalabalık topluluklarda daha sıktır.