hazımsızlık sorunsalı - Hasta Sözlük
Uygun bir perhiz hidroklorik asit fazlalığı veya azlığını giderebilir. Mide özsuyundaki hidroklorik azlığı veya fazlalığı ruhsal durumla (heyecan, üzüntü, sıkıntı) yakından ilgili olduğundan bu durumlarda sakinleştirici ilaçlar verilir, hasta şehir gürültüsünden uzaklaştırılır.
Bağırsak kökenli sindirim bozukluğu bağırsaklarda sindirim işleminin aksamasının sonucudur. Çoğu zaman mide ve bağırsak kökenli sindirim bozuklukları bir arada görülür. Bağırsak kökenli sindirim bozukluğunda bağırsak çeperleri duyarlılıklarım, hareket ve salgılama yeteneklerini kaybederler.
Sindirim bozukluğunun nedenini bağırsaklardaki ya da sindirim aygıtının yakın organlarındaki (mide, karaciğer, pankreas) bozukluklarda aramak gerekir. Adı geçen organlar sinirsel ve işlevsel bakımlardan bağırsaklarla yakından ilişkilidir. Ayrıca, çoğunlukla sinirsel ve psişik kökenli çeşitli hastalıklar da bağırsaklardaki sindirimi etkileyerek sindirim bozukluğuna yol açarlar.
İştahsızlık, kötü ağız kokusu, bağırsaklarda fazla gaz birikimi sonucunda midede şişkinlik, ishal veya kabızlık, yellenme, karında ağrı duyulması sindirim bozukluğu belirtileridir. Bağırsak kökenli sindirim bozukluğuna özgü belirtiler gösterdiğinden dışkının incelenmesi çok önemlidir.
Tedavi sindirim bozukluğunu giderecek bir beslenme rejimi uygulanmasına dayanır. Örneğin hasta karbonhidratları sindirmede zorluk çekiyorsa, karbonhidratlı besinler (ekmek, makarna, pirinç, patates, şeker) verilmez. Proteinlerin sindirilmesi zorluk çıkarıyorsa, protein içeren besinler (özellikle et) verilmez.