Hastalarda Diyalizin 5 Etkisi - Hasta Sözlük
Hastalarda Diyalizin 5 Etkisi

Hastalık bir kişiyi etkilediğinde, hastaya hastalığı kontrol etmesine yardımcı olabilecek yaşam tarzı değişiklikleri konusunda bilgilendirilme yapmak zorunludur. Son dönemde böbrek hastalığı için diyaliz tedavisi gören çoğu insan, normal rutinlerinde ve ilişkilerinde birçok değişikliğe zorlanmıştır. Bu değişiklikler genellikle zordur ancak gereklidir. Diyaliz farklı hastaları değişen derecelerde etkilediğinden tam olarak benzer iki deneyim olmamasına rağmen, yine de değişiklikler kişinin yaşam kalitesini etkileyebilir. Bu nedenle, etrafındaki insanların diyalizin sadece hastayı değil, hayatlarını da nasıl etkileyebileceğini anlamaları önemlidir.
Diyaliz hastalarında meydana gelebilecek yaygın 5 değişiklik şunlardır:

1. Vücut Değişiklikleri
Diyaliz bazen vücutta ve görünüşünüzde değişikliklere neden olabilir. Genellikle kuru cilt ve kırılgan saç oluşur. Bazı insanlar, belirli diyetler ve belirli ilaçların bir sonucu olarak sürekli kaşıntı yaşayabilir.
Morarma da yaygın hale gelir ve cilt kolayca güneş yanığı alabilir veya normalden daha bronzlaşabilir.
Diyaliz hastalarının bazı şikayetleri arasında ağızda kuruluk, bazen ağız kokusu ile sonuçlanır. Ağzınızı kapalı tutmak, sakız çiğnemek veya sert şekersiz bir şeker emmek bu durumu hafifletmeye yardımcı olabilir.

2. Kilodaki Değişiklikler
Bir diyaliz hastasının uğraşması gereken zor bir ayarlama, vücut ağırlığındaki değişikliklerdir. Bir hasta diyalize her geldiğinde kilosu kontrol edilecektir. Bunun arkasındaki mantık, kilo alımının işlem sırasında ne kadar sıvının alınması gerektiğini belirlemesidir. Böbrekler alınandan daha az sıvı atmaya başladığında, sıvı vücutta birikmeye başlar. Böbrek yetmezliği nedeniyle ilaçlar bu fazla sıvıyı sistemden çıkaramaz. Diyaliz, bu fazla sıvıyı belli bir dereceye kadar uzaklaştırabilir. Büyük kilo değişimi ayrıca tansiyon değişikliklerine, baş ağrılarına, bacak kramplarına ve diğer sorunlara neden olabilir. Bu sorunları önlemek için, bir hastaya genellikle günde 2 litreden daha az sıvı alması tavsiye edilir.
Kas kütlesi, diyaliz tedavisinden önce bile etkilenir, çünkü böbrek yetmezliğine bağlı hastalık kas kütlesinin düşmesine neden olabilir. Diyaliz hastayı daha iyi hissettirebilir. Doktor, kilo alımının ne kadarının kas kütlesi veya sıvı tutulmasına bağlı olduğunu belirlemek için testler sağlayabilir.

3. Zaman Değişiklikleri
Diyaliz tedavileri için harcanan zaman sonsuza kadar sürüyor gibi görünebilir. Hasta kendini iyi hissetmediğinde günler uzayabilir. Bir hasta diyalizde kendini daha iyi hissedebilir, ancak çoğu zaman kendisi ve yakınları bu tedavilere çok zaman harcandığını hissederler. Tedaviler sıkıcı ve rahatsız edici olabilir. Çoğu hasta için diyaliz tedavilerinde harcanan zaman, daha iyi sağlık için harcanan zamandır. Bir hasta ve ailesinin bu süre zarfında yaratıcı olması gerekir. Bir hasta, diyalizin kendisi gibi stresli bir faaliyetten zihnini çıkarmak için kitap okumaya, müzik dinlemeye, mektup yazmaya veya fiziksel olarak zorlayıcı olmayan bir görev yapmaya teşvik edilir.

4. Enerji ve Dayanıklılıktaki Değişiklikler
Enerjide bir azalma, analiz işlemlerinden önce başlayacaktır. Zamanla diyaliz enerji seviyelerini iyileştirecektir. Bununla birlikte, çoğu kez, diyalize giren hastalar, iyi olduklarında normal enerji seviyelerine geri dönmezler. Hemodiyaliz hastaları, genellikle diyalizden önceki akşam "falan" hissederler ve diyalizden sonra yorgunluk veya "bitkinlik" hissederler. Periton Diyalizi hastaları çok fazla sıvı alırsa veya çok kuruysa yorulabilir.
Doktorlar normalde diyaliz hastaları için aşağıdakileri tavsiye eder. Bununla birlikte, her vakanın farklı olduğunu ve enerji seviyelerini yükseltmek için kendi doktorunuza danışmanızın en iyisi olduğunu unutmayın.
• En yoğun zamanlarda enerji seviyelerine ve tava faaliyetlerine yönelik modelleri kontrol edin.
• Sıvı alımınızı sınırlayın.
• Programınızda dinlenme süreleri belirleyin. Geceleri uykusuzluğu önlemek için gündüz uykularından kaçının.
• Düzenli olarak yürümek veya bisiklete binmek gibi hafif egzersizler yapın.

5. Cinsel Hareketler ve Alışkanlıklarda Değişiklikler
Bir hastanın cinsel dürtü ve alışkanlıklarındaki değişiklikler olağandışı değildir. Diyalize giren herkes bu değişiklikleri yaşamaz, ancak çoğu insan yaşar. Bir kişinin enerji seviyesindeki değişiklikler, boş zamanları, reçeteli ilaçları ve artan stres, cinsel dürtüde değişiklikler üretmek için birleşebilir.
Bu konudaki iletişim önemlidir. Partneriniz ve doktorunuz ile doğum kontrolü, tansiyon tıbbı ve ilişki değişiklikleri ile ilgili görüşmeler yapılmalıdır.
Diyalize girerken gerekli yaşam tarzı değişikliklerinin nasıl yapılacağı konusunda bir hekime danışılmalı veya daha iyi bir yaşam kalitesi elde etmek için diğer seçenekleri bir tıp uzmanına açıklamalıdır.