Hamilelik Döneminde Beslenme - Hasta Sözlük
Hamilelik Döneminde Beslenme

Hamileyken sadece kendi ihtiyaçlarınızı değil, aynı zamanda doğmamış bebeğinizin ihtiyaçlarını karşılamak için de yemek yemelisiniz. Bu yüzden dengeli bir beslenmeye önem vermelisiniz. Bebeğin zihinsel ve fiziksel gelişiminin çoğu hamileliğin ilk 3 ayında gerçekleşir. Bu önemli dönemde bebeğin ana organları ve sinir sistemi oluşur. Bu nedenle mide bulantısı gibi rahatsızlıklarınız olsa bile, başlangıçtan itibaren iyi beslenmeniz hayati önem taşır. Benzer şekilde bebek, hamileliğin son 3 ayında hızlı bir büyüme gösterecektir ve bu nedenle bu dönemde besleyici bir yiyecek alışkanlığı önemlidir.

Hamilelik sırasında ne tür bir beslenme programı izlemelisiniz?

Hamilelikte doğru miktarda protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineral içeren besleyici bir yeme alışkanlığı gereklidir. Beslenmeniz, taze meyve ve sebzeler, et, balık veya diğer proteinli yiyecekler, tam tahıllı ürünler, süt ve diğer süt ürünleri vb. İçeren 5 temel gıda kategorisinden farklı türde yiyeceklerden oluşmalıdır.

Baharatlı yiyecekler, çay, kahve, konserve ve işlenmiş gıdalardan, sıcak çikolata, kurabiye, kek, gazlı içecek, şeker, kola vb. Şekerli yiyeceklerden uzak durmalı ve tuz tüketiminizi olabildiğince sınırlandırmalısınız.

Hamilelik sırasında hayati önem taşıyan besinler nelerdir?
Yeme alışkanlığınız aşağıdaki besinleri içermeli ve bol su içmelisiniz.

Karbonhidratlar
Karbonhidratlar vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağladıkları için çok önemlidir. İyi karbonhidrat kaynakları arasında tahıllar, pirinç ekmeği, makarna, patates, sebze ve meyveler bulunur.

Protein
Protein tüketimi kan üretimine ve hücre büyümesine yardımcı olur. Protein açısından zengin yiyecekler arasında yer fıstığı, kümes hayvanları, balık, yağsız et, soya peyniri, bakliyat ve yumurta beyazı bulunur.

Kalsiyum
Kalsiyumdan zengin besinlerin alınması, güçlü diş ve kemik gelişimine yardımcı olur ve hamilelikte olmazsa olmazdır. Kalsiyum ayrıca sinirlerin düzgün çalışmasına ve kasların kasılmasına yardımcı olur. Yoğurt, peynir, süt, ıspanak, somon veya kemikli sardalya protein taşıyıcılarıdır. Kalsiyum tüketimi hamilelik döneminde çok önemlidir çünkü bebek yüksek miktarda kalsiyum gerektirir. Bu nedenle annenin kendi kemiklerinden kalsiyum kaybını önlemek için kalsiyum alımını arttırması önemlidir.

Demir
Demir, kırmızı kan hücrelerinin üretimi için gereklidir ve kansızlığı önlemeye yardımcı olur. Ispanak, tahıllar ve yağsız kırmızı et vücuda iyi miktarda demir sağlar. Pancar ve but gibi sebzeler de iyi bir demir tedarikçisidir.

A vitamini
İyi A vitamini kaynakları arasında havuç, tatlı patates ve koyu yeşil yapraklı sebzeler bulunur. A vitamini, iyi görme ve sağlıklı bir cilt için gereklidir.

C vitamini
C vitamini, sağlıklı diş etleri ve güçlü kemikler ve dişler için önemlidir. Turunçgiller, domatesler, brokoli mükemmel C vitamini tedarikçileridir.

D vitamini
D vitamini, kalsiyumun emilmesine yardımcı olur ve sağlıklı dişlerin ve kemiklerin gelişimi için gereklidir. D vitamini kaynakları arasında süt ürünleri, zenginleştirilmiş süt, ekmekler ve tahıllar bulunur.

B6 Vitamini
B6 vitamini, kırmızı kan hücrelerinin oluşumuna yardımcı olur. Ayrıca karbonhidrat, protein ve yağın vücut tarafından doğru şekilde kullanılmasına yardımcı olur. B6 vitamini gram, domuz eti, muz ve tam tahıllı tahıllarda bulunur.

B12 vitamini
B12 vitamini, sağlıklı bir sinir sistemi için gereklidir ve ayrıca kırmızı kan hücrelerinin oluşumuna yardımcı olur. Balık, et, kümes hayvanları ve süt bu vitamin için iyi kaynaklardır. Vejetaryen iseniz B12 vitamini takviyesi almanız gerekecektir.

Folik asit
Folik asit, gebeliğin erken dönemlerinde ortaya çıkan nöral tüp kusurlarını önlemeye yardımcı olur. Aynı zamanda kan, protein ve enzimlerin üretiminde çok yardımcı olur. Yeşil yapraklı sebzeler, bezelye, fasulye, koyu sarı meyveler ve sebzeler ve fındıklar iyi folik asit kaynaklarıdır. Hamilelere folik asit takviyesi önerilir.