göz tiki nedir - Hasta Sözlük
basit bir kusur olarak gözüksede bu gibi hastalıklarda hastanın işi ülkemizde bir tık daha zor oluyor. Mesela Göz Tiki olan hastanın görme yetisini ve odağını tam olarak kullanamaması yetmiyormuş gibi üstüne bide karşısındaki insanların "banamı göz kırpıyorsun bilader" "hayırdır bilader" gibi tepkiler verebiliceği durumlarla karşı karşıya kalma ihtimali artıyor. Sanki hastanın yeterince derdi yokmuş gibi.
Ay çok gıcık durum. Ben öyle gözünü süreklı kırpan insanlarla iletişim kuramıyorum. Konsantre olamam epey bir güç. Bu kısınin elinde degıl elbette. :)
Tikler bir amaca hizmet etmeyen, istemsiz yapılan hareketlerdir. Alışkanlık spazmı denilen tipteki göz tikleri, genellikle çocuklarda 7-10 yaşlarında olan ve çoğunlukla da psikolojik nedenlere bağlı olan istemsiz kas kasılmalarıdır.

Bu gibi durumlarda genellikle hasta önce göz doktoruna gelir. Göz muayenesini olur. Göz kapaklarının kasılmasına neden olabilecek altta yatan bir hastalık varsa onun tedavisi uygulanır. Eğer neden yoksa kişiyi psikiyatri ya da psikolojiye yönlendirilir.

Kendiliğinden geçer.

Göz tikinin nedeni:

En sık rastladığımız fasikülasyon dediğimiz orbikülaris okuli kasının (gözü çevreleyen kasın) birkaç lifinin kendi kendine kasılmasıdır. Bu durum halk arasında göz seğirmesi olarak anılır. Yorgunluk ve stres nedeniyle oluşur. Günler ya da haftalar sürebilir. Özel bir tedavisi yoktur, kendiliğinden geçer. Başka nedenler arasında göz alerjisi, göze kaçan yabancı cisim, ciddi göz kuruluğu ve göz enflamasyonu gibi nedenlerle oluşan refleks blefarospazmı (göz kapağı kasılmasını) sayabiliriz.