gebeliğin ilk üç ayında beslenme nasıl olmalıdır? - Hasta Sözlük
gebeliğin ilk üç ayında beslenme nasıl olmalıdır?
gebeliğe ilk ayından itibaren bireyin beslenme alışkanlıklarına daha dikkatli hareket etmesi, bebek sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır. ilk aylarda başlatılan alışkanlık doğum süresine kadar devam etmesini kolaylaştıracaktır. sağlıklı ve düzenli beslenmek hem anne adayının kendini iyi hissetmesini hem de bebeğin gelişimini iyi etkileyecektir.

gebelik ilk aylarında nasıl beslenilmeli?
gebelik döneminde ilk üç aylık dönem içerisinde günlük olarak ekstra besinler almasına gerek yoktur. düzensiz beslenme bulunuyorsa rutine sokarak düzenli hale getirilmesi gerekmektedir.

beslenme listesine ekleyebileceğiniz tavsiye besinler olarak;
• gün içerisinde kırmızı et, balık, kuru baklagil gibi protein kaynakları,
• günlük 3 bardak süt veya yoğurt,
• günlük 5-6 porsiyon arasında sebze ve meyve tüketimi
• kepekli ürünler yerine tam buğday ekmeği, çavdar ekmeği, tam tahıl ekmeği tercih edilmelidir.
• kabak çekirdeği, ceviz, badem zengin çinko kaynakları tüketilmesi gerekmektedir. bebeğin beyin gelişimini de bu dönem içerisinde sağlayabilirsiniz.
• yulaf zengin lif içeriği bulunduğundan tok tutmaktadır. kan şekeri dengelenmesini ve enerjinin artırılmasını sağlar. ara öğünlerinizde meyve ve süt birlikte tüketim sağlayabilirsiniz.
• su içmeyi ihmal etmemeniz gerekir. bireylerin günlük olarak 1,5 litre ve 2,5 litre su tüketmesi gerekmektedir. öğünlere dağıtılmış şekilde su miktarlarına dikkat etmeniz gerekir.
• kalsiyum bebeğin diş ve kemik gelişimi için önem taşımaktadır. mutlaka süt içimine önem verilmesi veya süt ürünlerini öğün içerisine dahil edilmesi gerekmektedir. ayrıca ıspanak ve somon balığı da zengin kalsiyum içeren besinlerdir.

folik asit içeren besinler alın
gebeliğin ilk 28 gününde folik asit sağlık açısından önemlidir. folik asit anne adayının kan volümünü artırması sağlar, bebeği nöral tüp deformasyonlara karşı korur. folik asit içeren besinleri ilk 3 ay boyunca tüketmeye özen gösteriniz.

folik asit hangi besinlerde bulunur?
brokoli, kuşkonmaz, kuru fasulye, bamya, brüksel lahanası, turunçgiller, karnabahar, pancar, avokado, mercimek, yumurta, fasulye, tahıllar, yumurta, badem-fıstık, ispanak, maydanoz(tane), kereviz, muz, karaciğer, elma, kırmızı ve beyaz et ürünleri, lahana içerisinde yer almaktadır.

gebelik ilk aylarında bitki çaylarını uzak tutun!
gebelik döneminin ilk aylarında stresten uzak durmak adına bitki çaylarına yönelmesi son derece yanlıştır. bitki çayları düşük yapmaya neden olabilir. gebelik döneminde uzak durulması gereken bitki çayları; civanperçemi, zerdeçal, rezene, ada çayı, mine çiçeği, barut ağacı kabuğu, yeşil çay, sinameki.
özellikle zerdeçal hamilelik dönemlerinde rahim bölgesinde etkin hareket sağlamaktadır. ada çayı kadınsal hormonların artmasına ve yeşil çay tansiyonu yükselterek düşük yapmaya neden olabilir.

kafein alımını kısıtlayın
gebelik döneminde anneler ilk aylarında yorulduklarında kahve gibi kafein içeren içecekler tüketmek ister. ancak bebeğin kalsiyum ve kemik yoğunluğuna zararlı etkilere sahip olmaktadır. ayrıca kansızlık ihtimalini artıran mineral emilimi engellemektedir. eğer kafein ile bağınız varsa tüketmeden duramıyorsanız mutlaka kısıtlı şekilde almalısınız. günde en fazla bir fincan kahve tüketimini sağlayın.

çiğ gıdalardan uzak durun
gebelik döneminde pişmiş yiyecekler tüketmeniz gerekmektedir. kabuklu deniz ürünleri, pastörize edilmemiş süt, suşi gibi yiyecekleri yememeniz bu dönem içerisinde anne ve bebek sağlığı için önemlidir.

aşırı balık tüketimi
gebelik döneminde balık en yararlı besinlerden biridir. ancak aşırı derece tüketim zehirlenmeye yol açabilir. uzmanlar tarafından en fazla haftada iki öğün balık tüketmeniz yönündedir.

sıvı tüketimine özen gösterin
anne adayının bebeğin sağlığı için örneğin oligohidramnios gibi ciddi sorunlardan, kendi sağlığında da idrar ve solunum yolu enfeksiyonlarından uzak tutmak için bol bol sıvı alması gerekmektedir.

sadece beslenmek yeterli değil konumuzun biraz dışında olsa da günümüzde sigara kullanımı çok yaygın olduğu için not bırakmak istedik. bireyler gebelikten önce sigara kullanıyorsa bırakması gerekmektedir. ayrıca sigara dumanına maruz kaldığınız yerden bir an önce uzaklaşmanız gerekir. bebeğin sağlığı açısından çevreye dikkat etmeniz gerekir.