diş beyazlatma nedir, nasıl yapılmalıdır? - Hasta Sözlük
hepimiz sabah uyandığımızda veya güne başlarken ayna karşısında geçirdiğimiz vakit sonrasında mutlu olmak, mutlu hissetmek isteriz. sağlıklı ışıldayan bembeyaz dişlere sahip olmak kendimize olan güvenimizi yükseltecektir. güzel ve sağlıklı parlayan bembeyaz dişlerle gülümsemek hepimizin hayalidir. zamanla dişlerimizde yaşa bağlı olarak diş minesinde incelme sonrası sararmalar, renk değişiklikleri ve lekelenmeler meydana gelir. günlük hayatta tüketilen içecekler cay, kahve, meyve suları, sigara gibi etkenler dişlerimizde sararmalara neden olur.
günde iki defa dişlerimizi fırçalamak bile bazen istediğimiz sonucu vermeyebilir. eczanelerden aldığımız diş parlatıcı ürünler ve diş macunları yeterli gelmez. böyle durumlarda bir diş kliniğine gitmemiz olasıdır.

diş beyazlatma nedir?
çeşitli etkenlerle ve yaşla beraber dişlerimizde de lekelenmeler ve akabinde diş mine tabakasının incelmesiyle beraber oluşan diş tonunda bozulmalar görülebilir. bu durum canımızı görsel anlamda hayli sıkabilir. ve diş beyazlatma yöntemlerini denemek isteriz. diş beyazlatma dediğimiz yöntem diğer bir adıyla bleaching özel bir jel uygulanarak orijinal diş renginin bir yada iki ton ağarması işlemidir. her hastaya göre bu durum değişebilir.
kimi hastaların kendi diş rengi krem rengine yakınsa ağarma işlemi de bir ton açığı olacaktır. zaten beyaz dişlere sahipseniz ve kola, sigara, cay ve kahve gibi etkenlerle dişlerinizde lekelenmeler oluştuysa bu durumda bleaching yöntemi size yüksek oranda fayda sağlayacaktır. böylelikle bembeyaz dişlerinize rahatlıkla kavuşabilirsiniz.

diş beyazlatma (bleaching) yöntemleri nelerdir?
günümüzde çok sık tercih edilen diş beyazlatma yöntemleri iki çeşittir. ev tipi beyazlatma ve ofis tipi beyazlatma denilen yöntemlerle diş beyazlatma gerçekleştirilir.
ev tipi beyazlatma: diş hekiminiz sizin ağız ölçünüzü alarak size uygun silikon kalıplar hazırlayarak kimyasal jeli bu kalıplara yerleştirerek sizin evde rahatlıkla uygulayabileceğiniz hale getirir. ve gün içerisinde en az iki saat dişlerinizde takılı kalması önerilir. bu yöntemle ıki haftalık süreç içerisinde beyaz dişlere sahip olabilirsiniz.
ofis tipi beyazlatma: uzman bir hekim tarafından öncelikle diş taşı temizliği yapılmalıdır. daha sonrasın da kimyasal jel uygulanarak seanslar halinde lazer yöntemiyle dişlerinize uygulanan bu işlem oldukça fayda sağlayacaktır. dişlerinizdeki lekelerin ve sararmaların durumuna göre seans sayısı artabilir ve ek yöntemlerle desteklenebilir.

peki diş beyazlatma zararlı mıdır?
diş beyazlatma dediğimiz işlem diş minesine zarar vermez. uzman bir diş hekimi tarafından uygulanması gerekir. öncelikle diş eti rahatsızlığı var ise tedavi edilmeli ve işlemlerde diş eti koruyucusu kullanılmalıdır. ağrısız bir işlemdir. fakat kimi hastalarda kısa bir süre ağızda hassasiyet oluşabilir.

diş beyazlatma i̇şleminin önerilmediği durumlar nelerdir?
• diş hassasiyeti olan kişilere bu işlem önerilmez.
• 15 yaş altındaki hastalar da uygulanmaz.
• porselen kaplama olan dişlerde beyazlatma tekniği kullanılmaz.
• organik dişlerinizde tel takmayı gerektiren durumlarda önerilmez.

diş beyazlatma i̇şleminin ömrü nedir?
diş beyazlatma (bleaching) tedavisinin ömrü kişiden kişiye farklılık göstermektedir. genellikle 6 ay ve bir yıl arasında değişir. fakat kişinin yeme içme düzeni örneğin, kola sigara çay kahve tüketimi fazlaysa ve diş bakımına gereken özeni göstermiyorsa bu süre daha da kısalabilir. fakat bizler hastalarımıza sağlıkla ışıldayan bembeyaz dişlere kavuşmaları için ağız hijyeninin tam olarak sağlanması gerektiğini, günde iki sefer diş fırçalamalarını ve diş sularının kullanımını tavsiye ediyoruz. yılda bir kere de diş beyazlatma bleaching dediğimiz yöntem için diş kliniğimizi ziyaret etmeleri durumunda kendilerine gereken hizmeti vererek bembeyaz dişlerle mutlu bir şekilde rahatlıkla gülümsemelerine yardımcı oluyoruz.