dağınık beyin sendromu nedir, belirtileri nelerdir? - Hasta Sözlük
günümüzde iş dünyasındaki rekabetten veya kişinin mükemmel olma arzusundan kaynaklanan bu psikolojik rahatsızlık zaman içerisine kişinin bazı ruhsal sıkıntılar yaşamasına sebep olmaktadır. modern çağın insan yaşamına getirdiği katkılarının yanında eksileri de var elbet. yaşanan psikolojik rahatsızlıklarda bu eksilerin bir parçasıdır.
bu rahatsızlık işyerlerinde çalışan kişilerin birden fazla işi aynı anda yapmak istemelerinden ve bu işlerin her birinde de başarılı olma arzusunda olmalarından kaynaklıdır. çünkü uzmanlara göre bir kişi aynı anda birden fazla işi başarılı şekilde yapmak için kendini zorladığında bu gibi ruhsal durumların yaşanması son derece normaldir. kişiler günümüzde hem internet başında illerini yapmakta hem de e postalarını kontrol edebilmektedir. ayrıca çoğu kişi tüm bunları yaparken birde cep telefonlarından gelen mesaj trafiğine de cevap verebilmektedir. bunlar kulağa hoş gelebilen özellikler olabilir. fakat uzmanlar bu hareketliliğin beyni zorladığı ve bir zaman sonra algılama kapasitesini düşüreceğinin altını çizmektedirler.

dağınık beyin sendromu belirtileri
çağın hastalığı olarak bilinen dağınık beyin sendromu aktif çalışan kişilerde şu gibi belirtilerle kendini göstermektedir.
- kişi kendini gün içinde sürekli bitkin hisseder. sürekli yoğunluğa alışan kişi tatil günlerinde bile kendini dinlenmemiş hissetmektedir.
- kaygı ve stresli olarak ağlama krizleri yaşar.
- toplum içinde agresif tavırlar sergiler.
- yoğun çalışma temposu
- kaygı
- kişide sürekli tekrar eden hataların olması
- motivasyon kaybının yaşanması
kişi yalnızlığa alışmıştır ve nasıl dinlenmesi gerektiğini bilemez. kişi bu gibi sıkıntılarla karşılaşmamak için iş yaşamlarında uygulanan mobbing gibi ve çalışma yoğunluğu fazla olan işlerden uzak kalmalı ve gün içinde mutlaka kesin suretle kendisine zaman ayırmalıdır.
dağınık beyin sendromunun önlenmesi i̇çin neler yapılmalıdır?
kişi dağınık beyin sendromu gibi bir rahatsızlıkla karşılaşmamak için olabildiğince kendisine zaman ayırmalı ve bir işi tamamladıktan sonra diğer bir işe başlayabilmek için düzenli program oluşturmalıdır. kişi aynı anda en hızlı şekilde projeleri ben tamamlarım, birden fazla şekilde sorumluluk alabilirim gibi düşüncelerden hızla uzaklaşmalıdır. zira bu şekilde algıların oluşması kişinin bu rahatsızlığı yaşamasına zemin oluşturur.
dağınık beyin sendromu yaşanmaması adına bireyler mutlaka çalışma ortamlarında yer alan dikkat dağıtıcı öğeleri bulundukları ortamdan uzaklaştırmalıdır. ayrıca dağınık beyin sendromu gibi bir rahatsızlığın en büyük nedeni her hastalıkta olduğu gibi stres ve endişedir. strese neden olup kişinin kendisini kötü hissetmesine neden olacak durumlardan uzak kalınmalıdır. stresin yarattığı olumsuz etkenler kişinin iş yaşamındaki veriminin düşmesine neden olurken beraberinde de kişinin çalışma hayatının da olumsuz etkilenmesine neden olur. kişinin tam olarak zihnini arındırabilmesi gerekir. zihnin arındırılabilmesi için de kişi sürekli olarak nefes egzersizleri yapmalı yoga gibi birtakım farklı teknikleri uygulayarak zihninin rahat olmasını sağlamalıdır. ancak bu şekilde yoğun iş temposuna uyum sağlanabilir. kişide eğer dağınık beyin sendromu oluşma belirtileri var ise ve bunu tek başına egzersiz çalışmalarıyla önleyemiyorsa ve ayrıca depresif bir ruh halindeyse profesyonel destek almalıdır.

dağınık beyin sendromu tedavisi nasıldır?
dağınık beyin sendromu tedavisi mümkün olabilen bir rahatsızlık türüdür. bu rahatsızlığın verdiği semptomları yaşayan kişilerin mutlaka profesyonel bir uzmandan destek alması sağlıklı olacaktır. i̇lk olarak bu hastalığın kişide oluşma nedeni net olarak anlaşılmalı ve ona uygun bir tedavi yolu seçilmelidir.
uzman psikologlar ve terapist eşliğinde süren tedavi de kişiye bilişsel davranışçı yöntemleri uygulanmaktadır. bu tedavi tekniği bu rahatsızlığın tedavisinde oldukça başarılıdır.