beyin kanseri nedir, tedavi yöntemleri nelerdir? - Hasta Sözlük
beyin kanseri, bilinen diğer bir adıyla beyin tümörü beyindeki var olan hücrelerin anormal seviyede hızlı bir şekilde büyümesidir. bu tümörler iyi huylu ve kötü huylu olmak üzere ikiye ayrılır. kötü huylu diye adlandırdığımız kitleler kanser hücreleri içermektedir. i̇yi huylu kitleler dahi beyin sağlığımız için tehlike oluşturabilir.

beyin kanseri neden olabilir?
beyin tümörü çeşitleri, belirtileri, yayılma hızları kişiden kişiye farklı semptomlarla ortaya çıkar. bu hastalığın ortaya çıkmasında genetik faktörler büyük önem taşır. lakin tam olarak nedeni bilinmemektedir. beyaz tenli kişilerin ve erkeklerin bu hastalığa yakalanma riski fazladır. eğer ki genetik yatkınlığınız var ise mutlaka bir beyin cerrahına başvurarak gerekli tetkikleri yaptırmanız gerekir.
ayrıca yaşın ilerlemesi ve kişinin alkol ve sigara kullanımının olması veyahut öpücük hastalığı olarak bilinen enfeksiyonun hastayla enfekte olması sonucunda da beyin kanseri gibi rahatsızlıklara zemin oluşturabilir. ayrıca beyin kanseri oluşmasına etki eden faktörlerden biri de kişinin farklı bir yerinde olan kanser türüdür.

beyin tümörünün başlıca belirtileri
1- baş ağrıları: yavaş yavaş oluşan zamanla şiddetlenen baş ağrıları
2- bulanık ve çift görme hali: zamanla görme duyma organlarında farklılıklar hissetmeyle kendini gösterir. kişi nesneleri bulanık görmeye çift şeklinde görmeye başlar.
3- sakarlık ve uyuşukluk: kollarda ve bacaklarda meydana gelen duyu kayıpları ve hareketlerimizi engelleyen haller meydana gelir. yüzümüzün bir kısmında hissedilen uyuşukluk ve karıncalanma şeklinde kendini gösterir.
4- bulantı ve kusma hali: sürekli tekrarlanan ve nedeni bulunamayan mide bulantıları ve kusmalar beyin tümörünün belirtileri arasındadır.
5- hafızada ve düşüncelerde farklılıklar oluşması: beynimiz kafatası ile çevrilidir. beynimizde oluşan kötü huylu agresif kitleler beyine yerleşip giderek baskı yapmasıyla beyinde tahribata yol açar. bu durum sonrasında hastada geçmişi hatırlamama ve agresif hal ve hareketler, uyumsuzluk öfke patlamaları meydana gelmeye başlar.
6- nöbetler ve konuşma bozukluğu: beyin kanserinin öncelikli belirtileri arasında nöbetler gelmektedir. nöbet zaman zaman hastanın ateşinin yükselmesiyle, kimi zaman da epilepsi nöbeti gibi ağızda biriken salyaların çoğalması ve hastada oluşan konuşma güçlüğü şeklinde kendini gösterir.

beyin kanserinin teşhisi nasıl konulabilir?
hastaya beyin kanseri teşhisinin konulabilmesi için ilk olarak kitle olan kısımdan örnek alınarak bu örneğin patalojik incelemeye girmesi sonucunda hastalığın net tanısı konulur. beyin kanseri tanısının konulabilmesi için yapılan inceleme işlemi için ilk olarak hastadan örnek alınmadan şu radyolojik tetkikler yapılmalıdır.
• bilgisayarlı tomografi
• manyetik rezonans (mr)
• pet-bt
• lombar ponksiyon
bu yöntemlerle uygulanan tetkikler sonucunda kitle örneği patolojiye gönderilir. patolojiden gelmesi ve sonucun olumsuz olması durumunda hastaya gerekli tedavi yöntemleri vakit kaybı yaşanmadan uygulanmaya başlanmalıdır.

beyin kanseri tedavi yöntemleri nelerdir?
beyin kanseri tedavisi yöntemlerinde temel olarak tümörün bulunduğu kısım, tümörün boyutu, biyolojik özellikleri, çevresinde yer alan diğer dokularla ilişkisi değerlendirilir. radyolojik görüntüleme tetkikleri ile kanserin evresi belirlenebiliyor. ayrıca patolojik incelemelerle kanserin biyolojik özelliklerinin belirlenmesi gerçekleştirilir.
- cerrahi yöntem
kanserli kitlenin cerrahi yöntemle çıkarılması işlemidir. bu işlem sırasında beynin sağlam bölümünün de hasar görebilmesi olasıdır. cerrahi beyin operasyonları risk içerir.
- radyoterapi
hastanın kafatasındaki duyarlı kitleye ulaşılabilmesi için hastaya radyasyon verilir. etkili olan bir kanser tedavisidir.
- kemoterapi
hastada yer alan kanserli hücrelerin uygun formlarda olan kemoterapi ilaçlarının verilmesiyle tedavi edilmesidir. bu tedavi yöntemi radyoterapi ve cerrahi girişimlerle çıkarılamayan kanserli hücrelere uygulanır.
- akıllı i̇laç tedavisi
tümör hücrelerini hedefleyen akıllı ilaçlar, hastanın bağışıklık sistemini kanserli dokularla savaşması hususunda uyarır.