baş dönmesi - Hasta Sözlük
Araç ve deniz tutması: İnsan doğası taşıtla seyahate uygun değildir. Taşıt ile seyahat sırasında iç kulaktaki sıvı hareketine bağlı bulantı kusma ve baş dönmesi gelişebilir.

Baş dönmesine hangi şikayetler eşlik eder?
Baş dönmesi ve denge sorunu yaşayan kişiler sosyal ortamla bağlarını koparıp genelde yatma ihtiyacı duyarlar. En ufak bir hareket bile şiddetli baş dönmesine neden olabilir. Bazen 2 hafta boyunca hastanın dinlenmesi gerekebilir. Uzun süreli iş gücü kayıpları gelişebilir. Hastalar en çok mide bulantısından yakınırlar. Baş dönmesi gelişince bulantı da genelde gelişir, hatta kusma da oldukça sık görülür. Bazen hastalarda soğuk terleme, ölüm korkusu, panik atak gibi durumlar da görülebilir.

Baş dönmesi ciddi hastalıkların belirtisi olabilir!
Baş dönmesi toplumumuzda çoğu zaman hafife alınır ancak ciddi hastalıkların da habercisi olabilir. Baş dönmeleri bazen beyin tümörleri, beyin damarlarında tıkanma ya da beyin içine kanamaların da ilk habercisi olabilir. Kaynak:AcibademComTr
Baş dönmesi yaygın olarak görülen ve kişilerin hayat kalitesini düşüren bir rahatsızlık. Viral enfeksiyonlar, stres, kafa travması ve şiddetli baş egzersizleri ile araç ve deniz tutması gibi nedenlere bağlı olarak görülen baş dönmesi hafife alınsa da bazen ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Baş dönmesi; beyin damarlarında tıkanma, tümör ya da beyin içi kanamaların belirtisi olarak da görülebilir.

Denge sistemimiz iç kulaktaki yarım daire kanalları, onlardan çıkan denge siniri, beyincik, derin duyu sistemi ve gözümüzün beraber çalıştığı karışık bir düzendir. Denge siniri iç kulaktaki yarım daire kanalının içindeki sıvıların hareketi ile yerçekimine göre pozisyonumuzu düzenler ve dengemizi sağlar. Beyincik de özellikle gözlerimiz kapalıyken derin duyu sistemimiz ile dengemizi korumaya katkı sağlar. Ayrıca gözler de görme duyumuz sayesinde dengemiz için önemli rol sağlar. İç kulak ve beyincik ile ilgili hastalıklarda göz, dengeyi sağlamaya çalışır. Adeta gözümüzle etrafa tutunmaya çalışırız. Bu yüzden de gözde nistagmus adını verdiğimiz hareketler oluşur.

Baş dönmesi ve denge sorunlarının nedenlerini şöyle sıralayabiliriz:

Viral enfeksiyonlar: Özellikle üst solunum yolu enfeksiyonu sırasında veya sonrasında iç kulak ve denge sinirini etkileyen virüsler şiddetli baş dönmelerine neden olabilirler.

Stres: Stres sırasında özellikle ataklar halinde baş dönmesi, işitme azlığı, uğultu ve kulakta dolgunluk görülen Meniere hastalığı atağı görülebilir. Ayrıca stres nedeniyle dizziness adını verdiğimiz dengesizlik hissi de ortaya çıkabilir. Dizziness ile vertigonun farkı dizzinessta ayakların altından yer kayması, ayağını boşluğa atıyormuş hissi oluşurken, vertigoda sabit dururken etrafın döndüğü hissi szö konusudur. Hastalar dengesizlik hissini de genellikle “başım dönüyor” diye söylerler.

Kafa travması ve şiddetli baş egzersizleri: Bu durumlarda özellikle kulak kristallerinde oynama görülebilir. Hasta başını sağa sola ya da öne arkaya hareket ettirirken şiddetli baş dönmesi yaşar. Baş dönmesi 30 saniye çok şiddetli olur, yavaş yavaş azalır ve geçer. Bu hastalıkta iç kulakta utriculus ve sacculus adını verdiğimiz bölümlerde oturmuş olan mikrokristaller yarım daire kanallarının içine geçmişlerdir. Manevra ile kristaller olmaları gereken bölüme oturtulur. Kaynak:AcibademComTr
vertigo ile beraber gelen oldukça can sıkıcı bir illettir. Alternatif tıpta doktorunuz iyi ise bazı baş çevirme hareketleri yaparak kulak kristalini yerine oturtma işlemi gerçekleştirilir. İşlemi yapan kişi bu konuda başarılır ise uzun bir süre baş dönmesiz günlerinize hoş geldiniz demektir.
vertigo hastalığının da en belirgin belirtisi olan ve iç kulağa bağlı denge organının enfeksiyonu, yaralanması, zarar görmesi sonucu ortaya çıkar. kadınlarda erkeklere oranla görülmesi daha sıktır. çoğu zaman baş dönmesine mide bulantısı da eklenebilir.