bademcikler lenf düğümcükleridir. ağzınızın gerisinde her iki yanda birer tanedir. diğer görevlerinin yanında ağıza giren zararlı mikroorganizmaları filtre etmek de vardır. fakat çok fazla bakteri girince direnemezler. iltihaplanır ve şişerler. buna bademcik iltihabı (tonsilit) denir. özellikle çocuklar arasında çok yaygındır.
tonsilit belirtileri gribinkilere benzer. ilk belirti yutmayı zorlaştıran boğaz ağrısıdır. bademcikler görülür şekilde kırmızılaşır ve şişer. iltihaplanmış bademciklerin üzerinde nokta şeklinde iltihap alanları da görülebilir. bölgesel lenf düğümleri (çene altı ve boyundakiler gibi) büyüyüp hassaslaşabilir.
eğer belirtiler 48 saatten uzun sürerse ya da sizin veya çocuğunuzun geçmişinde tekrarlayan tonsillit öyküsü varsa doktorunuza başvurun; boğazınızı muayene ettikten sonra hastalık etkeninin beta streptokok bakterisi olup olmadığını anlamak için kültür örneği alacaktır.
tonsillit günümüzde oldukça yaygındır. tedavi edilmezse bademciklerin çevresinde abse oluşumuna yol açabileceği için, tonsillit mutlaka tedavi edilmelidir.