ağız ve diş sağlığı nasıl korunur? - Hasta Sözlük
genel olarak ağız ve dişlerde çıkabilecek sorunların altında dişlere gereken özeni göstermemek yatıyor. genelde kişiler diş ve ağız bakımına önem vermemektedirler. dolayısıyla ağız sağlığına düzenli bakım uygulanmadığında ciddi sorunlar olabiliyor. uzmanlar herkesin düzenli olarak 6 ayda bir diş bakımına gitmesi gerektiğini söylemektedirler.
ağız ve diş sağlığına gereken önem verilmediğinde kişilerin dişlerinde ciddi manada eksilmeler hatta ağız sağlığında da birtakım sıkıntılar oluşmaktadır. bu durumları yaşamamak için herkesin düzenli olarak dişlerini fırçalamaları gerekmektedir. ağız ve diş sağlığını korumak aslında kişinin vücut sağlığını korumak manasına gelmektedir. çünkü birçok hastalık kişinin ağız ve diş bakımına gereken özeni göstermemesindendir.

diş temizliği yaparken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
• kişinin her zaman diş macununu ve diş fırçasını yanında taşıması gereklidir.
• yemeklerin ardından ağızda kötü bir koku bıraktığı zamanlarda karanfil ve nane çiğnenmelidir.
• kişinin sadece dişlerini fırçalaması ağız bakımını tam olarak yaptığı anlamına gelmez. dilin de fırçayla temizlenmesi ağızda bakteri oluşmasını engeller.
• özellikle et yemekleri yenildiğinde diş araları diş ipiyle temizlenmelidir. böylelikle ağız içi bakteri oluşumu önlenir.
• gazlı içecek tüketildiğinde yatmadan önce dişler mutlaka fırçayla temizlenmelidir. asit diş minesine zarar verebilir.
• yemek sonrası yeşil çay içmek ağızda bakteri oluşumunu önlemektedir.

ağız ve diş sağlığını tehdit eden sorunlar nelerdir?
günümüzde ağız ve diş sağlığının korunabilmesi için farklı çözüm yolları üretiliyor olsa da yeterli olmamakta ve halen diş sağlığı hususunda ciddi sağlık problemleri oluşmaktadır. her birey düzenli olarak ağız ve diş sağlığı bakımına özen göstermeli ve mutlaka diş suyu ile gargara yaparak her daim ağız içi hijyenini sağlamalıdır.

ayrıca ağız ve diş sağlığını tehdit eden şu hususlarda çok sık görülmektedir:
diş çürükleri: diş çürüğü diş minesinin aşınmasıyla ortaya çıkmaktadır. diş çürüğü kolaylıkla önlenebilir bir diş sağlığı problemidir. teşhisi ve tedavisi basit olan diş çürükleri ilerleyen süreçlerde tedavisi yapılmadığı zaman kişinin diş kayıpları yaşamasına neden olur.
uçuk virüsü: herpes virüsünün neden olduğu bu rahatsızlık basit bir rahatsızlık olarak algılanabilir fakat yakın temas halinde farklı kişilere de bulaşabilir.
gömülü diş yapısı: gömülü diş olarak tabir ettiğimiz dişler, ağız kısmında yeterli derecede boşluk olmadığı durumlarda gömülü olarak kalabilir. yirmi yaş dişleri de genellikle bu şekilde alt çenenin yan kısımlarında çıkar. gömülü dişlerin en büyük belirtisi ise gömülü kaldığı alanda ağrıya neden olmasıdır.
kötü nefes kokusu: kötü nefes kokusu hiç hoş olmayan bir durumdur. özellikle kadınlarda ve mide sorunu yaşayan kişilerde sıklıkla görülebilir. ağız kokusu olarak ta adlandırılan bu rahatsızlık tedavisi basit ve mümkün olabilen bir rahatsızlık halidir.
kuru ağız: ağız kuruluğu olarak adlandırılan bu rahatsızlık halinde kişide tükürük salgısının azalmasına ve buna bağlı olarak ta kişinin ağzının kurumasına neden olur. ayrıca beraberinde birçok farklı hastalıkta ortaya çıkabilir. devamlı oluşan bir ağız kuruluğunuz varsa birtakım tetkikler yaptırarak bu durumun altında yatan nedeni araştırmalısınız.

ağız ve diş sağlığı problemlerinin tedavisi nasıl olur?
ağız ve diş sağlığı sorunları günümüzde sağlık sektöründe oluşan gelişmelerle oldukça basit bir hal almaktadır. her diş problemine özel olarak uygulanan diş tedavileri ile kişi rahatlıkla sağlıklı dişlere sahip olabilir. ağız ve diş sağlığı alanında uygulanan tedavi yöntemleri:
• ortodonti tedavisi
• diş kaplama tedavileri
• i̇mplant
• diş teli
• diş taşı temizleme işlemleri
bu şekilde tedavilerin yanı sıra günümüzde hemen her sene farklı diş tedavileri geliştirilmektedir.