vertigo nedir, belirtileri nelerdir, tedavisi var mı? - Hasta Sözlük
vertigo aniden yerin kişinin ayaklarının altından kayıyormuş hissi vermesiyle kendini gösteren semptomdur. vertigo her yaşta ve her cinste görülebilen bir durumdur. her ne kadar hastalık olarak düşünülmeyen vertigo kişinin yaşam kalitesini düşürmektedir. bu rahatsızlık veren durumun ortaya çıkmasındaki en önemli neden strestir.

vertigo iki nedenden dolayı oluşmaktadır. beynin içindeki dalgalanmalar ve kulak içindeki kristallerin hareket etmesiyle oluşan denge kaybı bu rahatsızlığın ilk belirtileridir. genel olarak vertigo halk arasında kulak kristali olarak adlandırılmaktadır. d vitamini eksikliği de bu rahatsızlığın ortaya çıkmasında etkilidir. hareketsiz yaşam, aşırı tuz tüketimi bu semptomları tetiklemektedir.

vertigonun belirtileri nelerdir?
- vertigo kulak kristallerinde başladıysa kulakta çınlama ve akıntı yapabilir.
- mide bulantısı, kusma görülür.
- kas ve kemik zayıflığı görülmektedir.
- orta kulak kemiğinde büyüme görülür.
- beyinden kaynaklı vertigo rahatsızlığında baş dönmesi, konuşma bozukluğu görülür.
- i̇şitme kaybı görülebilir.
- seslere karşı hassasiyet görülür.
- kişide sürekli uyku hali görülür.

sinir sistemindeki bozukluklar vertigoya zemin hazırlar. vertigo rahatsızlığının tedavisine başlamadan önce gerekli tetkikler yapılır. ve tedavi süreci başlar. tedavide en önemli husus hastanın beslenmesine gereken özeni göstermesidir. genel olarak beslenme düzenine dikkat edilmesi bu rahatsızlığın tedavisinde büyük rol oynamaktadır. uzmanların kontrolünde kas ve iskelet sisteminin güçlenmesi adına egzersizler yapılabilir.

vertigo tanısı nasıl konulur?
vertigo adı verilen hastalık bir nevi baş dönmesi olarak ta bilinir. bu rahatsızlığın tam olarak tanısının oluşturulabilmesi için hastanın hissettiklerini net olarak aktarabilmesi önemlidir. sonrasında yapılacak birtakım tetkikler ile merkezi sinir sistemi ve beraberinde iç kulak yapısıyla ilişkili tetkikler hastaya uygulanır.
eğer ki bu tetkikler sonrasında hekim hastanın beynine giden kan akışının yetersizliğinden şüphe duyması halinde bu defa da mr, doppler ultrason ve kateter anjiyografi yöntemlerini hastaya uygulayabilir. bu şekilde hastaya vertigo tanısı net şekilde konulabilir.

vertigo tedavisi nasıl yapılır?
vertigo rahatsızlığının tedavisi hastaya yapılan tetkikler sonrasında altta yatan farklı bir rahatsızlık durumuna göre tedavi yöntemi uygulanır. eğer kişide orta kulak iltihabı oluşmuş ise bu defa da antibiyotik tedavisine başlanmalıdır. fakat kulakta tedaviye karşılık iyileşmeyen bir durum var ise cerrahi operasyona gerek duyulabilir.
benign paroksizmal pozisyonel vertigo hastalığı türünde vertigo birkaç ayda kendiliğinden de iyileşme gösterebilir. fakat bazı vertigo durumlarında hekimler hastaya göre farklı manevralar uygulayabiliyor. nadirde olsa kimi hastalar birtakım tedavi yöntemleri uygulanmış olsa da iyileşme göstermeyebiliyor. böyle hastalara iç kulak cerrahi işlemi uygulanabilir. vertigo hastaları genellikle ani hareketlerden kaçınmalı ve başını zorlayabilecek ani hareketleri yapmamaya özen göstermelidir.
vertigo rahatsızlığını yaşayan kişiler özellikle yüksek alanlarda çalışmamalı ve ayrıca tehlike içeren cihazlar kullanmamalıdır. bol sıvı tüketimine özen göstermeli ve istirahat etmeleri gerekir. ayrıca bu hastalığa sahip kişiler tütün, alkol kullanımından uzak kalmalıdır. bu hastalığın tedavi aşamasında hastalara ayrıca fizik tedavisi de uygulanmaktadır.

vertigo hastaları hangi aşamada hekime başvurmalıdır?
vertigo rahatsızlığı şüphesi duyuyorsanız veya sürekli olarak baş dönmesi, mide bulantısı gibi şikayetleriniz var ise ve şu belirtileri de sık yaşıyorsanız:
• denge kaybı
• çift görme
• bilinç kaybı
• kollarda ve bacaklarda halsizlik, güçsüzlük hissi
• baş ağrısı
• konuşma güçlüğü
vertigo hastaları genel olarak kendisinin ve aynı zamanda etrafındakilerinde dönüyor olduğu hissini yaşar. benign paroksizmal pozisyonel vertigo’da rahatsızlığında bu belirtileri sık yaşıyorsanız uzman bir kbb hekiminden yardım talep etmeniz sağlıklı olacaktır.