tifo nedir - Hasta Sözlük
Diğer adı enterik ateş olan tifo; kirli içme-kullanma suları ve temiz olmayan yiyeceklerle bulaşan, genellikle yaz ve sonbahar aylarında salgın şeklinde de görülebilen, ilerleyen durumlarda kalp, beyin, böbrek, akciğer, karaciğer, göz ve kulak sinirlerini etkileyebilen bulaşıcı bir hastalıktır. Hastalık etkeni Salmonella enterica serovar Typhi bakterisidir. Bu bakterinin yaşayabildiği tek canlı insandır. Bakteri vücuda girdikten 1-2 hafta sonra hastalık ortaya çıkar. Bakteri, tifolu hastaların dışkılarında veya idrarlarında, kanlarında, tükürüklerinde veya vücutlarında görülen deri döküntülerinde bulunur.
tifonun bu kadar kolay yayılabilmesi tifo aşısının önemini vurguluyor. Aşı olan kişi asla tifo olmaz gibi bir durum yok ama en azından bir miktar koruma sağlıyor.

Günümüz teknolojisiyle tifo artık kolaylıkla tedavi edilebilmektedir. Kolaydan kastım hastanın hafif atlatması değil, tıbbın elvermesidir.
Tifo'ya sebep olan salmonella bakterisini öldürecek antibiyotikler bulunur. Tedavide bu antibiyotikler kullanılır ve bir savaş başlar. Hasta kişi de bol bol su içmeli, kendini yormamalıdır. Antibiyotik yardımıyla bakteri öldürülür ve kişi sağlığına kavuşur.
Tifo çocuklugumuzda kalan bir hastalık diye düşünmústüm. Kolay tedaui yöntemi var ve en kısa sürede tedavi altina alınması gerekir. İçme suları ve yiyeceklerle bulaşan, genellikle yaz ve sonbahar aylarında salgın şeklinde görülebilen, ilerleyen durumlarda kalp, beyin, böbrek, akciğer, karaciğer, göz ve kulak sinirlerini etkileyebilen bulaşıcı bir hastalık oldugu için düzenli şekilde aşı yaptirmaniz gerekiyor. Genelde mumkun oldugunca icme suyunu kaynak su olarak icin musluktan icmeyin.