şistosomiyaz hastalığı - Hasta Sözlük
Yaprak solucanlar sınıfının kan kelebekleri (Schistomosıdae) familyası taralından meydana getirilen bir hastalık. Kan asalağı olarak yaşayan kan kelebeklerinin sadece uç tanesi insanlarda hastalık yapar. Bunlar kan kelebeği (Schistosomo haematobium), Schistosoma mansoni ve doğu kan kelebeği (Schistosoma Japonicum) dır. Bunlar, sidik torbasının sinir örgüsünün damarlarına, kapı toplardamarlarına, karaciğerin, karın zarının, bağırsakların iç yüzeylerinin damar ve atardamarlarına girerek, bulundukları yerlere göre sidik torbası şistosomiyazı bağırsak şıstosomi yazı ve atar ve toplardamar şistosomiyazı oluştururlar. Şistosomiyaza bilharziyos da denilir.
Sidik torbası şistosomiyazının başlıca belirtisi sidikte kan bulunmasıdır. Hastalığa başta Mısır olmak üzere Afrika ve Asya ülkelerinde rastlanır. Hastalığın gelişmesinde iki dönem vardır.
Sidik torbası öncesi dönemi iki üç ay hatta daha fazla sürer. Bu başlangıç döneminin belirtilen genel bir zehirlenme niteliğindedir. Ateş hafifçe yükselir, aynı zamanda ürperme, baş ağrısı, kaşıntı, ürtikere benzer türde deri kabarıkları, mide bozuklukları görülür.
Sidik torbası dönemi yumurtaların, sidik torbası damarlarına girmesinin oluşturduğu, sidik torbası belirtilerinin ortaya çıkmasıyla nitelenir. Sidik torbası yangılanır. Hatta yara açılabilir ve kanayabilir. Sidikte kan bulunması ve işeme sırasında duyulan yanma ve acı (işeme güçlüğü) ikinci dönemin belirtileridir. Sidiğin tortusunda, mahmuzlu yumurtalar bulunur. Kanda, eozinofilli granülositler artar.