nefroz hastalığı nedir - Hasta Sözlük
Hastalık genellikle çocukluk ve gençlik dönemlerinde görülür. 40 yaşından sonra oldukça az rastlanır. Başlıca belirtisi deri altı dokusunda ödem oluşmasıdır. Hastalık, önce yıpranmış deri altı hücrelerinin bulunduğu bölgeleri (yüz, ayaklar, erkeklerde erbezi, kadınlarda büyük dudaklar) etkiler; daha sonra bütün vücuda yayılır. Vücut şişer; yüz anlamsızlaşır. Ödem mide ve bağırsakların mukozalarında da meydana gelir. Kusma, özellikle ishal görülür. Bunların nedeni bağırsak ve mi de mukozalarının ödemle meydana gelen sıvıyı atmasıdır. Ödemlerin meydana gelmesinden kısa süre sonra plevra ve perikard boşluklarına serum akar.
Hastalığın iştahsızlık, aşırı halsizlik, özellikle ödemin yol açtığı renksizlik, hafif kansızlık gibi başka genel belirtileri de vardır; ayrıca sidikte fazla miktarda albümin görülür. Ödemlerin devam ettiği sürece işeme azalır. Sidikte kana rastlanmaz, buna karşılık bol ölçüde lipitlere rastlanır. Kanda protein azalır, lipitler ve özellikle kolesterin artar. Nefritte olduğu gibi tansiyon artmaz; tersine tansiyon düşüklüğü olur. Nefritte olduğu gibi kalp fazla çalışmak zorunda kalmaz. Hastalığın gelişmesi haftalarca ya da yıllarca sürebilir, fakat sonunda iyileşir.
Tedavi sırasında, beslenmeye büyük önem verilir. Hastaya bol proteinli (et, balık, yumurta, peynir) besinler yedirilerek, sidikle atılan albümin kaybı giderilir. Su, sulu şeyler ve tuz verilmez. Sidik söktürücü ilaçlarla ödemlerin kaybolması sağlanır. Nihayet belirli ölçüde verilen kortizonlu ilaçlar da beklenmedik faydalar sağlayabilir.