mide ülseri-mikrospori-miyelit - Hasta Sözlük
Mide Ülseri
Midede ülserin oluşması sonucunda ortaya çıkan hastalık durumu. Nedenleri bilinmeyen bölgesel bir hastalık belirtisidir. Sinir sistemi zayıf olanlarda görülür.
Mide ülseri sindirim rahatsızlığı, midede yanma, asit fazlalılığı, özellikle krampı andıran yoğun ağrıların oluşması ile ortaya çıkar. Ağrılar özellikle ilk ve sonbaharda yoğunlaşır. Hastalık mide çeperini yozlaştırıcı mide kanamasına yol açar. Kusmukta ve dışkıda kana rastlanır. Mide çeperi, ülserin etkisiyle aşırı miktarda yozlaşırsa delinerek peritonite yol açar. Mide kapısı daralması, midenin dış yüzeyindeki periton kılıfının yangılanması; ülserin kansere dönüşmesi mide ülserinin öbür yan etkileridir.
Teşhis röntgenle yapılır. Ancak bazen ülser röntgende bile görünmeyebilir. Tedavi perhize düzenli bir yaşantı sürdürmeye; spazmları, ağrıları, asit fazlalığını giderici ilaçların alınmasına dayanır. Ayrıca vagus sinirini teskin edici ilaçlar da kullanılmaktadır. Bu tür ilaçlar mide çeperinin gevşememesini sağlayarak spazm sonucu oluşan ülser ağrılarını giderirler. İlaçla tedavide sonuç alınmazsa, mide çeperinin delinmesi sonucunda peritonit oluşursa; veya durdurulamayan bir kanama olursa ameliyata başvurulur. Ameliyatla ya ülserli kısım kesilerek alınır, veya mide ile bağırsak arasında yeni bir yapay kanal oluşturulur.
Mikrospori
Bir microsporum'un sebep olduğu hastalık.
Mikrospori, Gruby ve Sabouraud'nun bulduğu küçük sporlardan ileri gelen ve saçlı deride kelliğe sebep olan bulaşıcı bir hastalıktır. Saçlı deride önce 3-5 cm çapında yuvarlak çıplak bir alan veya birçok ufak çıplak alan meydana gelir; hastalığı yapan Microsporum Audouini adlı asalak mantarın sporları saçın etrafını bir kılıf gibi sarar.
Hastalık bulaşıcı olduğundan, tedaviyi gerektirir: radyoterapi ve talyumla veya cımbızla hasta saçlar sökülüp atılır. Hastalığın yeniden belirmemesi için mantarlara karşı etkili lokal bir tedavi de uygulanır.
Miyelit
Omuriliğin yangılanması. Aslında kemik iliği yangılanması anlamına gelen bu sözcük, daha çok omuriliğin yangılı ve yozlaştırıcı hastalıkları için kullanılmaktadır. Miyelite virüsler ya da bazı bilinmeyen nedenler yol açar.
Bakterilerin etkisiyle ortaya çıkan durumlar azdır. Miyelitin belirtileri ve bunların gelişme hızı, nedenlerine göre değişir. Bununla birlikte bütün miyelit türlerinde omuriliğin etkilenen bölümlerinde sinir uyarılarının iletimi engellenir ve bu durum felce ve duyu algılamasında anormalliklere yol açar.