malta humması - Hasta Sözlük
Ateş 38-39° hatta 40°C'ye kadar yükselebilir. Hastalar sabahları kendilerini daha iyi hissederler. Ancak, akşamları ateş yükselir, baş ağrır ve yüz kızarır. Hasta geceleri uyuyamaz ve aşırı terler. Hastalar sinirli oldukları ve zayıfladıkları için bir psikonevroz durumu olduğu sanılır.
Malta humması tehlikeli komplikasyonlara yol açabilir. Mikrobun merkezsel sinir sistemini etkilediği menenjit ve hatta beyin yangısı belirtileri ile anlaşılır. Brucella melitensisin yol açtığı hastalıklarda çevresel sinirlerde (özellikle siyatik siniri boyunca) yangılanma olur ve sancı duyulur. Omurgada ve eklemlerde zedelenmeler ve kalp çeperinin iç bölümlerinde bazı bozukluklar da görülebilir.
Tedavi uygulanmadığı durumlarda ölüm oranı yüzde birdir. Brucella melitensisin yol açtığı hastalığı geçirenlerin 'i üç ay içinde iyileşir. Brucella abortus vakalarının çoğu 36 ayda iyileşir ve hastaların ancak kadarında, bir yıl geçtikten sonra bile hastalık belirtilerine rastlanır.
Malta humması tedavisi altı saatte bir 0,5 gramlık dozlarla alınan tetrasiklinle yapılır ve üç, dört hafta sürer. Hastalık yinelerse başka kimyasal tedaviler uygulanır. Tehlikeli durumlarda kas arasından günde iki gramlık dozlarla streptomisin şırınga edilir.
Malta humması, ancak hayvanlarda yerleşen bakteriler bütünüyle yok edildiği zaman ortadan kalkabilecektir. Veterinerler gibi hayvanlarla sürekli temasta bulunan kişiler için güvenilir bir bağışıklık yöntemi yoktur. Bununla birlikte pastörize süt bu hastalıktan korunmada önemli bir yardımcıdır.